megtakarítás

A kamatos kamatozás és a megtakarítások legfontosabb összefüggései

by totalreturn 2018. október 25.

Korábbi “Meghökkentő grafikonok a kamatos kamatról, amik megváltoztatják pénzügyi gondolkodásmódját” című bejegyzésünkben már számos érvet felsorakoztattunk amellett, miért és miként érdemes kihasználnia befektetőként a kamatos kamatozásban rejlő lehetőségeket.

Ebben a bejegyzésben – mintegy folytatásként – a kamatos kamatnak a megtakarításokra gyakorolt pozitív hatásáról tudhat meg hasznos információkat. Miért érdemes megbecsülnie már egy százaléknyi hozamemelkedést is? Bemutatjuk!

 

Kamatos kamat vs. megtakarítások

A befektetésekhez hasonlóan a megtakarítási konstrukciók esetében is kulcsfontosságú a kamatos kamatozásban rejlő potenciál kiaknázása.  Ennek köszönhetően a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben is sikeresen tudja maximalizálni hozamait.

A megtakarítások esetén is releváns a korábbi megállapítás, miszerint már 1 százalékos hozamemelkedést is nagyon meg kell becsülnie, hiszen hosszú távon sokkal pozitívabb hatást fejthet ki az a portfólió teljesítményére, mint azt elsőre gondolná.

Az alábbi ábrán található grafikonok 5 megtakarítási portfólió 25 éves teljesítményét hasonlítják össze egymással. Ezek éves átlaghozama 1 százalékonként emelkedik, és 4-8 százalék között mozog.  A havi befizetések* mértéke mind az öt esetben azonos az egész futamidő alatt.

4%, 5%, 6%, 7% és 8%-os hozamok összehasonlítása 25 évre kamatos kamatszámítással

Több millió forintos különbségek

A kamatos kamat hatása – a befektetésekhez hasonlóan – itt is több millió forint különbséget eredményez 25 év alatt. A növekedés ráadásul exponenciális, azaz az idő előrehaladtával egyre erőteljesebben érezhető a jelenség hatása a portfólió teljesítményén.

Ugyanakkora havi befizetés mellett 13.311.648 és 21.100.055 forint között alakul a portfóliók záróértéke, ami jól alátámasztja a fent említett tényt: minden százaléknyi hozamnövekedésnek érdemes örülnie.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.