infláció

Virág Barnabás: hiba alábecsülni az infláció tartós megemelkedésének kockázatát

by totalreturn 2021. november 12.

“Hiba lenne alulbecsülni az infláció tartós megemelkedésének kockázatát, azt aktívan  kezelni kell” – mondta az Aegon Alapkezelő rendezvényén Virág Barnabás. Az MNB  alelnöke szerint emellett a régió jegybankjainak fel kell készülniük arra, hogy a fejlett világ jegybankjai hamarosan elindítják eszközvásárlási programjaik kivezetését. 

 

Muszáj foglalkozni az inflációval 

 

“Több szempontból is új utakra kerül a világ, hiszen a koronavírus-járvány olyan helyzetet okozott, amire száz éve nem volt példa. Erre rendkívüli gazdaságpolitikai válaszokat is  kellett adni, miközben a járvány után olyan új világ jön, amiben azok az országok lesznek  sikeresek, melyek a leggyorsabban tudnak az új trendekhez alkalmazkodni” – emelte ki az  előadó. 

Az MNB alelnöke szerint az inflációt nagy részben a világgazdaság gyors helyreállása  okozza. A gyors helyreállás alapját a 2008-as pénzügyi válság tanulságaként széles körben  alkalmazott, összehangolt fiskális és monetáris stimulusok adták. Kedvező, hogy a  döntéshozók a munkaerőpiac helyzetét a kezdetektől kiemelt prioritásként kezelték, ennek  köszönhetően sikerült is megvédeni a munkahelyeket. “A magyar gazdaság másfél év alatt  tért vissza a válság előtti szintjére, ehhez a 2008/2009-s pénzügyi válság után hat és fél  évre volt szükség” – hangsúlyozta Virág. 

“Jelenleg – részben egyedi piaci anomáliák miatt is – néhány részpiacon egészen drámai  áremelkedéseket látunk. A kérdés csak az, hogy ez milyen gyorsan tör utat a fogyasztók  felé. Ebből a szempontból kulcskérdés a kereslet alakulása. Jelenleg már abban a fázisban  vagyunk, amelyben a kereslet gyors növekedése mellett szinte mindenki igyekszik a  megnövekedett költségeket azonnal áthárítani” – mondta a jegybank alelnöke. 

“A legfontosabb kérdés most az egész világon az, mennyire lesz tartós az infláció  emelkedése. A gazdaságtörténeti ismereteink szerint eddig minden inflációs időszak azzal  kezdődött, hogy a gazdaságpolitikusok kezdetben átmenetinek ítélték az emelkedést. Most  is sok jel utal arra, hogy foglalkozni kell az infláció gyorsulásával, hiba lenne a tartós 

megemelkedés kockázatát alulbecsülni” – vélekedett Virág Barnabás. Szerinte az infláció  akár a gazdaságok helyreállását is komolyan veszélyeztetheti a világban. 

Már látszik egy lassú változás. A nagy jegybankok még továbbra is az infláció átmenetiségét  hangsúlyozzák, de egyre több országban látszik az, hogy elindult a szigorítás. Már nem csak  a feltörekvő országokban, hanem a fejlett gazdaságokban is. Az MNB alelnöke szerint  magyar szempontból is fontos feladat az erős védvonalak felépítése arra az esetre, ha a  nagy jegybankok megkezdik az eszközvásárlások visszafogását. Ebből a szempontból az  Európai Központi Bank lehet nehezebb helyzetben az amerikai Fedhez képest, hiszen  drasztikus különbségek alakultak ki az eurózónán belül az inflációban, a költségvetési hiány valamint adósságpályákban is. Az eurózóna döntéshozóinak úgy kell majd visszafogniuk a  kötvényvásárlásokat, hogy közben a déli tagállamok magas adósságának fenntarthatóságát  is szem előtt kell tartaniuk. 

 

 

Minden szempontból új utakon a jegybankok 

 

Virág Barnabás szerint egyébként fontos új elem a jelenlegi válságban, hogy egyszerre  bővültek a jegybankmérlegek és emelkedtek a költségvetési hiányok. Erre szükség is volt, a  kérdés viszont most az, hogy ebből a helyzetből milyen gyorsan tudnak visszajönni a  gazdaságpolitikusok – ezzel kapcsolatban látszanak kockázatok. 

A szakember szerint hiba lenne, ha a válságból való kilábalást csak keresletélénkítéssel  kezelné a világ, akkor valóban meglenne a tartós infláció kockázata. Fontos lenne a kínálati  oldal élénkítése is, hiszen látjuk, milyen fennakadások vannak már most is. 

A jegybankok új útjával kapcsolatban Virág Barnabás még két dolgot emelt ki: az egyre  erősebb fókuszt a zöld pénzügyekre, illetve a digitalizációra. Szerinte az biztos, hogy a pénz  digitalizálódni fog, csak az a kérdés, mikor, ez pedig új kihívásokat hoz a jegybankok  számára is.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.