hozamkockázat hozamok kötvény közép-európai régió piacok részvény

Follow the flow

by Total Return 2023. május 15.

 

  • Loncsák András –

A legfrissebb Bank of America-Global Fund Manager Survey felmérés alapján nagyon rég, a subprime válság óta nem látott részvény alulsúlyozás alakult ki a kötvényekkel szemben az intézményi befektetői portfóliókban. Az ehhez hasonló historikus eltérések, kilengések sokszor alkalmasak arra, hogy azokkal ellentétes pozíciók felvételével szép hozamot lehessen rövid távon elérni.

Ez az eshetőség természetesen most sem zárható ki, viszont az én véleményem szerint a kötvény preferencia hosszabb távon is fennmaradhat, mivel a hozam-kockázat összefüggés jelenleg egyértelműen a kötvényeknek kedvez a részvényekkel szemben.

Ma a befektetők – nem csak – menekülő eszközként tartanak inkább kötvényt, mint korábban jó néhányszor az elmúlt évtizedben, amikor nagyon alacsony volt a kamatkörnyezet. A kötvények ugyanis jelenleg igen vonzó alternatívát jelentenek a részvényekhez képest az ezt megelőző időszakra jellemző TINA (there is no alternative) vélekedéssel szemben .

Nettó % túlsúlyozott részvény/kötvény

Forrás: BofA Global Fund Manager Survey

A közép-európai régióban viszont nem csak a kötvények számítanak nagyon olcsónak (150-200 bázispont a felár a benchmarkként is szolgáló német Bundhoz képest, ha a 2007 óta látott átlagos felárhoz viszonyítunk), hanem a részvények is (5-7x BF P/E) –  szerény véleményem szerint csak idő kérdése az elmúlt évek alulteljesítésének ledolgozása.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.