alapkamat Csehország kamat MNB piacok

Vigyázó szemetek Prágára vessétek!

by Total Return 2023. május 18.

  • Bakos Ádám –

Nemsokára a Magyar Nemzeti Bank nekivág az “Európa bajnok” kamatszint lefaragásának. Az amerikai Fed is belengette a kamatemelési ciklus végét. De nicsak, úgy tűnik, van, ahol még a kamatemelésen gondolkoznak?

A cseh jegybank múlt heti ülésén 4-3 szavazati arány mellett összességében a kamatszint tartására voksolt az Igazgatóság (ez a magyar Monetáris Tanács cseh megfelelője), hárman közülük további 25 bázispont emelésre szavaztak. De ez hagyján. A jegybankelnök az ülés utáni sajtótájékoztatón megvillantotta annak a lehetőségét, hogy júniusban akár emelhessenek is az irányadó rátán. Egészen pontosan azzal, ahogyan a költségvetési politika inflációs veszélyeire figyelmeztetett:

„…ha egy hiteles költségvetési konszolidációs csomag nem kerül elfogadásra, a jegybank kénytelen lesz kamatot emelni”.

Miért érdekes ez nekünk? Tavaly nyáron gyakorlatilag a cseh jegybank hajszolta kamatemelési versenybe az MNB-t: a magyar jegybank folyamatosan a cseh alapkamat feletti szintet akart tartani, hogy az tükrözze a kockázati megítélésbeli különbséget a két ország között (és nem is akarták a cseh jegybank előtt befejezni a monetáris szigorítást). Az őszi rendkívüli kamatemeléssel persze végül hatalmasra nyílt az olló Magyarország javára, de az MNB és a befektetők fél szemmel azért most is figyelik Prágát. Vajon most sikerül szembe menni a csehekkel?

Hogyan is áll a cseh és a magyar infláció és a gazdaság:

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.