befektetés feltörekvő országokba befektetési alapok kötvényalapok

Befektetés 2020: feltörekvő-, vagy fejlett piaci kötvényekbe fektessek?

by totalreturn 2020. február 28.

“Ár-érték arányban megfelelő legyen” – hangzik el a jól ismert tanács a mindennapi vásárlások során, és ez a szemlélet az esetek többségében helyesnek is bizonyul.

Pénzügyi szempontból a kockázat-hozam arány jelenthet ideális kiindulópontot a befektetőknek, ami – leszámítva a szocializmus évtizedeit – már a 19. század óta kifizetődő stratégiának bizonyult. Aztán jött 2008-as  válság, nulla közeli alapkamat és az azóta tartó alacsonyabb kötvényhozamok.

 

Kötvénypiacok konzervatív megközelítésben

Végletekig egyszerűsítve korábban két alternatíva létezett a kötvénypiacon:

 1. fejlett piaci kötvények vásárlása, ahol biztonságosan, alacsonyabb kockázat mellett érhettek el a befektetők kisebb hozamokat,
 2. fejlődő piaci kötvények, melyek magas, vagy extrém nagy kockázat mellett akár bő kétszámjegyű hozamokkal kecsegtették a befektetőket. (Ezek a hozamok azóta lecsökkentek, de még így is magas egyszámjegyű hozamok realizálhatók rajtuk.)

A befektetők számára megfelelő súly kiválasztásával pedig egyéni igényekre lehetett szabni a kötvényportfóliók kockázatát. Biztonságos, alacsonyabb hozamú nyugdíjmegtakarításokat létrehozva, agresszív befektetési politikát folytatva a maximumra törekedni vagy a kettőt ötvözve kialakítani a befektető kockázati preferenciájának megfelelő kötvényportfóliót.

 

Új évezred, új játékszabályok

A millenniumi évforduló után mindössze szűk nyolc éven át élvezhették világszerte a befektetők a konzervatív megközelítés előnyeit, hiszen a FED válságkezelő intézkedésként:

 • szinte nullára (0,25%) csökkentette az alapkamatot (melyet csak 2018-tól emeltek meg, majd 2019-ben újra csökkentettek, így elérve az  1,50-1,75%-ös szintet),
 •  a monetáris lazítás eszközével élve elárasztotta a világpiacot olcsó kötvényekkel, felverve ezzel a másodpiacon forgó kötvények árát, és jócskán leverve az elérhető hozamok szintjét.

A FED intézkedéseit követte az Európai Központi Jegybank és a legtöbb nemzetállam jegybankja is, ami miatt a legnehezebb időkben a fejlett piacok kötvényei még negatív kamattal is forogtak a tőzsdéken, vagyis a piaci szereplők gyakorlatilag azért fizettek, hogy vagyonukat befektethessék.

Látható hozamokat kizárólag a fejlett piacok kötvényei kínáltak, itt azonban jelentős bonitáskockázattal és magas inflációval kellett számolniuk a magán,- és intézményi befektetőknek.

 

Feltörekvő piacok – új szemlélettel

2014-re már stabilizálódott a globális kötvénypiac, ami néhány extrém példától eltekintve viszonylag jól kiheverte a válság éveit. A csalódottság azonban kézzel fogható volt a fejlett piacokon, hiszen velünk maradt a nullkamat-politika és a vele járó extrém alacsony hozamú kötvények.

A világ másik részén azonban valami végleg megváltozott: a fejlődő piacokon (főleg Kelet-Európában) elkezdtek beérni a korábbi szigorú gazdasági intézkedések:

 • egyre transzparensebbé váltak a korábbi szocialista blokk országainak mérlegei,
 •  sorra érkeztek a pozitív makrogazdasági adatok és elemzői várakozások,
 •  kezdett megszűnni a korábbi nyersanyag-iparágra épülő kockázatos gazdasági modell.

A korábbi „Vadkelet” megszűnt és a helyén új típusú feltörekvő piac kezdett el kibontakozni.

 

Látható hozam, alacsonyabb kockázatért

A pozitív adatok egyre több intézményi befektető érdeklődését kezdték el felkelteni a feltörekvő piacok iránt, hiszen azok még mindig a korábbi „látható hozamokat” kínálták, ám jóval kisebb kockázat mellett – jelentősen javítva tehát a korábbi hozam-kockázat arányukat.

Az elmúlt 5 évben ezért jócskán felértékelődött a fejlődő piacok megítélése, ami a makrogazdasági elemzések és a nemzetállamok jövőbeli tervei alapján a következő években is folytatódhat.

Most, 2020 elején is rendkívül vonzónak tűnik a fejlődő kötvénypiac, hiszen a FÁK országok esetében átlagosan mintegy 300 bázispontos (+3%), a V4 országoknál 100-150 bázispontos felárat ígér a fejlett piacokkal szemben, ami a szakemberek véleménye szerint bőven kompenzál a többletkockázatért.

 

Így fektethet fejlődő piaci kötvényekbe

A pozitív makrogazdasági kilátások és monetáris intézkedések ellenére magánbefektetőként még mindig kockázatos közvetlenül befektetni fejlődő piaci kötvénybe.

Az optimális megoldást egy feltörekvő piaci kötvényalap jelentheti, ami képes:

 • megfelelő diverzifikációt létrehozni, akár több tucat értékpapírt tartva a portfólióban,
 • magas névértékű és magasabb hozamot ígérő lehetőségekben gondolkodni,
 • a leglikvidebb papírokat kiválasztani,
 • értesülni az ad-hoc piaci lehetőségekről,
 • forint alapon elérhetővé tenni a befektetőknek, a feltörekvő piacok államilag garantált, de különböző devizanemben kibocsátott kötvényeit.

Jó példa a fenti előnyökre az Aegon Feltörekvő Európa Befektetési Alap, amely az Aegon Online Értékpapír Számlán akár költségmentesen is kezelhető.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.