befektetési alapok kötvényalapok

Az állampapír-befektetők fele nem ismeri a kockázatokat! Ön melyik csoportba tartozik?

by totalreturn 2020. március 8.

„Kockázatmentes befektetési forma, állami garanciával” – véli a hazai befektetők közel fele az állampapírokkal kapcsolatban. Tévednek!

Még a hazai állampapír-befektetők kedvencének számító Magyar Állampapír  Plusz sem kockázatmentes. Esetében is számolni kell legalább háromféle kockázattal. Ha pedig – a nagyobb hozam reményében – külföldi állampapírok után nézne egy hazai befektető, akkor még összetettebbé válna a kötvényportfólió kockázata.

 

Jó hír: a kockázat minimalizálható

Optimizmusra ad okot a hazai és külföldi állampapír iránt érdeklődő befektetők esetében, hogy a kötvénybefektetések kockázatának csökkentésére többféle eszköz is létezik:

  • Állami garanciavállalás: A magánbefektetők által ismert előny a hazai és külföldi állampapírok esetében is nagymértékben csökkentheti a kockázatot. Hazánkban és a határon túl is több ilyen befektetési lehetőség adódik, erről a plusz biztonságról tehát nem érdemes lemondani befektetőként. (Magasabb ígért kamatért sem!)
  • Árfolyamkockázat kérdése: A hazai magánbefektetők többsége sajnos nincs tisztában az árfolyamkockázatokkal. Érdemes tudni, hogy még az aukción vásárolt, friss kibocsátású állampapíroknak is van árfolyamkockázata. Még akkor is, ha lejáratkor azt a kibocsátó (pld.: Magyar Állam) névértéken veszi vissza a befektetőtől. A kibocsátás után ugyanis az állampapírok aktuális árát a másodpiacon jelentkező kereslet-kínálat határozza meg. Könnyen elképzelhető így, hogy a 10.000 Forint névértékű állampapír valójában 9700 vagy 10200 forintot fog érni a piacon. (Nehéz időkben pedig, ennél extrémebb értékek is előfordultak már átmenetileg.)
  • Diverzifikáció: Ez az egyik legegyszerűbb, egyben leghatékonyabb kockázatcsökkentő eszköz, ami az állampapírok esetében is hatékonynak bizonyulhat. A diverzifikáció során elkövetett legnagyobb hiba azonban az lehet, ha nagyon hasonló kockázati faktorral rendelkező papírok között próbáljuk meg alkalmazni az eljárást.
  • Külföldi állampapírok: A diverzifikáció kiváló eszközei lehetnek a Magyarországgal azonos kockázati besorolás alá eső vagy pozitív kilátással rendelkező feltörekvő országok állampapírjai. Ezek kapcsán azonban további kockázati tényezőkkel is számolni kell a befektetőknek – például a devizakockázattal.  A szituáció azonban lehetőséget is jelenthet, hiszen az árfolyammozgás akár busásan is megtérülhet.

 

A kötvényalapok előnyei

Magánbefektetőként a kockázatcsökkentés egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb eszköze lehet, ha befektetési alapokon keresztül válik valaki kötvénybefektetővé.

Ezzel könnyedén hozzáférhet akár a feltörekvő országok által kínált, és államilag garantált kötvényekben rejlő lehetőségekhez is, miközben kötvényportfólióját profi, nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakemberek kezelik.

 

Nyisson a feltörekvő piacok felé!

Ha szívesen tovább optimalizálná kötvényportfólióját, egyúttal minimalizálva a jövőbeli kockázatokat, akkor ajánljuk figyelmébe az Aegon Feltörekvő Európa Befektetési Alapot, ami 10,41 százalékos hozamot ért el 2019 során. Az alapon keresztül könnyedén hozzájuthat Közép-Kelet Európa és a FÁK országok legjobb teljesítménnyel rendelkező országainak államilag garantált kötvényeihez.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.