abszolút hozamú alapok árupiacok egyéb érdekesség gazdaságpolitika makrofolyamatok piaci érdekesség piacok tőkepiacok

FED kamatemelés: hol fáj a legjobban?

by totalreturn 2015. szeptember 10.

Egy hét múlva jön az amerikai kamatdöntő ülés, amit feszült figyelemmel követ a piac: vélhetően jelentős volatilitást generál, akármi is lesz a kimenet. A vagyonkezelésben nagyon gyakran igen hasznos kiindulópontot jelent az, hogy hasonló helyzetekben mi történt a múltban egy adott eszközosztály kapcsán. A sérülékenyebb feltörekvő piaci devizák trendszerűen, jelentősen gyengültek az elmúlt időszakban, így – a jövőt illetően is – érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a múltban hogy viselkedtek az éppen aktuális kamatemelés előtt és utána (persze feltételezvén, hogy már közel vagyunk az első kamatemeléshez).

Az elmúlt 5 amerikai kamatemelés során háromszor szembesültük erőteljes dollárerősödéssel (mindezekhez összehasonlítva a mostani az egyik leggyorsabb lefolyású és egyben a második legerőteljesebb). Mind három esetben az USD-vel szemben legrosszabban teljesítő devizák jellemzően a feltörekvő piaci keresztek közül kerültek ki.

Habár a jelenlegi periódusban is elképesztő gyengeséget láthatunk egy-egy devizapár esetén, a múltbeli tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy nem extrém ez a helyzet: sőt, adott esetben akár lehet, hogy még csak az alkalmazkodás felénél járunk!

Ha ezekhez még hozzávesszük azt is, hogy mindeközben az árupiacok szenvednek (ami szintén negatív a jellemzően nyersanyagkapcsolt országoknak), a globális és főleg a feltörekvő piaci növekedés lassul, valamint a historikus tapasztalatokból tudjuk, hogy a volatilitás és a kockázati prémium jellemzően emelkedik a monetáris szigorítás nyomán, akkor látható: a felhők még csak gyülekeznek ezen eszközosztály felett.

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.