abszolút hozamú alapok egyéb érdekesség gazdaságpolitika hazai kötvények hozamok makrofolyamatok Monetáris politika piaci érdekesség piacok tőkepiacok

FED kamatemelés 2: milyen ütemezést vár a piac?

by totalreturn 2015. szeptember 11.

Egy hét múlva jön az amerikai kamatdöntő ülés, amit feszült figyelemmel követ a piac: vélhetően jelentős volatilitást generál, akármi is lesz a kimenet. A vagyonkezelésben nagyon gyakran igen hasznos kiindulópontot jelent az, hogy hasonló helyzetekben mi történt a múltban. Nagyon érdekes összehasonlítani, hogy jelenleg milyen ütemben számít a piac az alapkamat emelésére, milyenek jelenleg az FOMC tagok várakozásai és mit láthatunk a múltbéli tapasztalatok alapján.

Az elmúlt 5 precedens során legalább 11 hónapig, de maximum 27 hónapig tartott a kamatemelési ciklus, ami átlagban 18 hónapos szigorítást jelent. Ezzel szemben a mostani piaci várakozások 3 évre becslik a monetáris politika normalizálását. Ennél még látványosabb, hogy a korábbi esetekben minimum 175 bázispontot, maximum 425 bázispontot emeltek a tengerentúli alapkamaton, ami átlagban 323 bázispontos szigorításnak fele meg. Ezzel szemben most a piac összesen durván 150-160 bázispontos szigorítást áraz, ami a korábbi tapasztalatok alapján extremitás az előző 5 ciklushoz képest képest, de az elmúlt 35 év legalacsonyabb értéke is!

Ebből a két adatból pedig az is kijön, hogy az ütemezés átlagban kevesebb mint 5 bázispontra jönne ki havonta, szemben a korábbi 5 ciklus 18 bázispont/hónap értékével. Csaknem 4-szer lassabb lesz most a szigorítás, mint az elmúlt 5 ciklus idején, vagy ennyire optimista most a piac?

Persze, rengeteg dolog más most, mint a korábbi ciklusok idején (hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki: az infláció sokkal alacsonyabb, a FED mérlegfőösszeg sokkal nagyobb, bár a munkanélküliségi ráta sokkal gyorsabban csökken, de a reálgazdasági növekedés lassabb), ugyanakkor az is érdekes, hogy a kamatdöntő tagok (legfrissebb július végi) várakozásai, az ún. dots-ok ennél sokkab gyorsabb szigorítást vetítenek előre (link). Ugyanakkor a piaci várakozások éppen itt a leginkább sokatmondóak: amellett, hogy a szeptemberi kamatemelés várt valószínűsége az augusztus eleji 55%-ról 25% környékére csökkent, szintén fokozott az a vélekedés, hogy a FED döntéshozók is lefelé módosítják a kamatemelési várakozásaikat. Izgalmas lesz!

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

 

Tetszett? Iratkozzon fel, hogy többet tudjon meg.