abszolút hozamú alapok egyéb érdekesség makrofolyamatok Monetáris politika piaci érdekesség piacok tőkepiacok

Ezért erősödött ennyit a dollár

by totalreturn 2015. november 6.

Miért is érdekes mindez? Ma nagyon fontos munkapiaci adatok érkeznek az Egyesült Államokból: délután teszik közzé az átlagkeresetekre, a munkanélküliségre és a nem mezőgazdasági álláshelyek változására vonatkozó októberi adatokat, amelyek erőteljesen befolyásolhatják a Fed decemberi kamatdöntő ülésének kimenetelét.

Elsősorban az NFP (vagyis a nem mezőgazdasági álláshelyek változására vonatkozó) adatokra szegeződik a befektetők figyelme. A fenti nagyon erős bevásárlás azt eredményezi, hogy a dollár árfolyama ma kifejezetten érzékeny lehet a beérkező új adatokra. A piaci konszenzus várakozás 185.000, egy ennél lényegesen gyengébb adat elbizonytalaníthatja a befektetőket a decemberi kamatemelést illetően és a pozicionáltság erőteljes sűrűsödése miatt komoly dollárgyengülést válthatna ki rövid távon, ugyanakkor egy a várakozásoknak nagyjából megfelelő vagy esetleg annál erősebb adat tovább fokozhatja a kamatemelési várakozásokat és a dollár további erősödésének irányába mutathat.

Még egy ábra, miért is olyan fontos ez: az említett FED jegyzőkönyv óta nagyot változott a világ. Míg előtte már 2016 májusa volt a konszenzusos időpont az első kamatemelésre Amerikában, azóta ez a mutató hatalmasat esett: már februárnál járunk és persze a mögöttes adatokban a decemberi kamatemelés vélt valószínűsége is hatalmasat emelkedett. Öveket bekapcsolni: magyar idő szerint 14:30-kor érkezik az adat.

 

 

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.