befektetési alapok

A defenzív befektetések teljesítenek jól

by totalreturn 2022. október 14.

Eltelt az év háromnegyede, így már látszik, milyen befektetések voltak eddig a nyerők és melyek a nagy vesztesek. Az Aegon befektetési alapok eddigi teljesítménye azt támasztja alá, ami egyértelműen látszott is: a kockázatos befektetések szempontjából rossz év 2022, a mostani gyorsan változó környezetben a defenzív taktika vezethet sikerre.

 

 

Részvény, kötvény? Egyik sem!

 

Az év háromnegyedének eltelte után érdemes mérleget vonni az eddigi teljesítményről, ezért megnéztük, hogyan teljesítettek az Aegon Alapkezelő befektetési alapjai az év elejétől kezdve. Az egyértelműen látszik, hogy a globális kamatemelési ciklus nem kedvez a kockázatosabb befektetéseknek, az idén a részvénypiacok és a kötvénypiacok is kifejezetten gyengén muzsikálnak, ez pedig visszaköszön az alapok teljesítményén is.

 Persze azért így is lehet kimagasló teljesítményeket találni, mint például az Aegon IstanBull Részvényalapja, mely egy év alatt 62%-os teljesítményt tudott felmutatni, az év eleje óta pedig több mint 83 százalékos szárnyalásban van. A dolog szépséghibája, hogy a török piac összeomlása miatt nagyon mélyről indult az alap, ezt a hátrámyt még mostanra sem sikerült teljesen ledolgozni. Ráadásul a kockázatok továbbra is jelentősek, ezért november végétől az Aegon meg is szünteti az alapot.

Sokkal rosszabbul teljesít a cég lengyel részvény alapja, mely az év eleje óta több mint 38 százalékos visszaesést mutat. Ezen pedig még az sem segít sokat, hogy az eszközök zlotyban vannak, ami nagyjából tíz százalékkal erősödött a forinttal szemben idén.

A fejlett piacok relatíve jó teljesítményének köszönhető, hogy az Aegon Nemzetközi Részvény Alap még minimális, 0,6 százalékos pluszt tud felmutatni az év eleje óta. Emellett viszonylag jól szerepel a VIG Feltörekvő Piaci ESG Részvény Alap, mely dollárban ugyan bő 7 százalékos veszteséget ért el, de a forint több mint 35 százalékos gyengülése mellett ez abszolút jó teljesítmény, De ugyanez mondható el az Aegon Megatrend Alapról is, mely euróban ugyan több mint 15 százalékos mínuszban van az év eleje óta, de azt kompenzálja a forint gyengülése.

A kötvényalapokon a forint gyengülése sem segít, az Aegon Feltörekvő Európa Kötvény Alap például euróban 38 százalékos esést mutatott be eddig, aminek csak a felét hozta vissza a forint esése. Ezzel ellentétben az Aegon Nemzetközi Kötvény Befektetési Alap hiába tudott 5,5 százalékos pozitív teljesítményt produkálni eddig, azt az infláció és a gyengébb forint bőven mínuszba lökte.

 

 

De akkor mi fialt jól idén?

 

Az utóbbi évek komoly piaci emelkedése után talán meglepő, de 2022 eddig a pénzpiaci alapok éve egyértelműen. Abban az eszközosztályban ugyanis legalább minimális pozitív teljesítményeket látunk. Az Aegon Lengyel Pénzpiaci Alap például zlotyban tudott 2,1 százalékos hozamot elérni. Ez ugyan még forintban sem veri az inflációt, de csak minimális veszteséget jelent.

A forintban denominált Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap pedig közel 4 százalékos pozitív teljesítményt ért el 2022 első kilenc hónapjában. Vagyis egyértelműen látszik, hogy a jelenlegi háborús és energiaválságos környezetben a defenzív befektetések éve volt eddig 2022. 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.