infláció

Ki lehet az emelkedő élelmiszerárak nyertese?

by totalreturn 2022. október 7.

Az idei év nem csak az energiahordozók, mint a földgáz és a kőolaj árának jelentős emelkedéséről lesz emlékezetes, de jelentős drágulást ment végbe az élelmiszerek piacán is. A háború kitörését követő első sokk már a múlté, korrigáltak az árak, de a háború előtti szint valószínűleg nem tér vissza egyhamar. Közben pedig komoly technológiai robbanás ment végbe az agráriumban, amiből akár befektetőként is lehet profitálni.

 

 

Elszállt az élelmiszerek ára

 

Az orosz-ukrán háború februári kitörése után jelentősen emelkedett az élelmiszerek világpiaci ára, mivel korábban Oroszország és Ukrajna is jelentős exportőr volt az elmúlt években elsősorban gabonából és étolajból. Az utóbbi fél évben valamelyest korrigáltak az árak, de még mindig jóval magasabbak, mint a háború előtt.

 Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO havonta közli élelmiszer-árindexét, mely szerint az utóbbi két évben negyven százalékos volt az áremelkedés, ezen belül elsősorban a gabonafélék lettek sokkal drágábbak. Ha pedig a tőzsdei jegyzéseket nézzük, akkor is hasonló a kép: az amerikai búza árfolyama három év alatt 80 százalékkal, az év eleje óta pedig 13 százalékkal emelkedett. Hasonló ment végbe a kukorica piacán, ahol nyolc hónap alatt 15 százalékos volt a drágulás.

Az áremelkedés nagyrészt a háborúnak, illetve a szállítási nehézségeknek volt betudható. Szakértők szerint a helyzet komoly élelmezési válsággal fenyeget: elsősorban azok a fejlődő országok lehetnek bajban, melyek jelentős részben az orosz és ukrán élelmiszerre vannak utalva.

Fekete-Afrikában például 2017-ben még a jövedelmek alig 20 százalékát tették ki az élelmiszerkiadások, mostanra ez az arány 35 százalék környékére emelkedett. A tendencia hasonló volt az egész világon, vagyis a jövedelmek emelkedése nem tartott lépést az élelmiszerárak növekedésével.

 

 

Technológiai robbanás az agráriumban

 

A kínálati problémák miatt egyre nagyobb szerepet kap a technológia a mezőgazdaságban is, mindenki igyekszik a lehető legnagyobb hatékonyságot, terméshozamot elérni. Részben ennek köszönhetően emelkedett jelentősen az S&P Global Agribusiness indexének értéke az utóbbi időszakban.

A helyzet nyertesei egyrészt a mezőgazdasági vegyipari vállalatok (műtrágyagyártók), a mezőgazdasági gépesítés szereplői, illetve az élelmiszer gyártás és kiskereskedelem. Így például a befektetők többek között a Corteva vagy a John Deere részvényein keresztül profitálhatnak a mostani élelmiszerhiányból.

Ha valaki nem akarna egyénileg részvényeket válogatni, annak sem kell elkeserednie, hiszen más befektetési termékeken, például befektetési alapokon keresztül is kivehetik részüket a tendenciából. Itthon például az Aegon Megatrend Alapban szerepel jelentős súllyal az agrobiznisz és élelmezés, az alap teljes eszközértékének 12 százalékát ezek a befektetések teszik ki.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.