bevételek kiadások kezelése

Így készítsen családi költségvetést

by totalreturn 2018. február 13.

Képzelje el magában a következő szituációt: társadalmi munkaként Ön egy hétre közvélemény-kutatónak áll, önkéntes segítséget nyújtva ezzel egy pénzügyeket kutató alapítványnak. Kérdezőbiztosként 100 főt kell kifaggatnia a mindennapi pénzügyi szokásaikról. A listáján gyári munkások, magánvállalkozók, KKV-vezetők, ügyvédek, orvosok és álláskeresési támogatásban részesülő személyek is szerepelnek. Többek között az alábbi két kérdést szükséges megválaszolniuk:

 • „Mennyi az Ön havi bevétele?” A 100 kitöltő döntő többsége egy szempillantás alatt megmondja Önnek az aktuális havi bevételét, akár forintra pontosan is.
 • „Mennyi volt az Ön múlt havi kiadása?” – kérdez rá a lényegre a következő pont. Nos, erre a kérdésre a legtöbb esetben csak becsléseket fog kapni válaszként, és azokat is csupán hosszabb-rövidebb gondolkodás, mosolygás, vagy szájhúzás után.

A korábbi Többet szeretne megtakarítani a jövőben? Íme 9 tipp, ami segíthet! című bejegyzésben már bemutattuk azt a 8+1 praktikát melyek segítségével optimalizálhatja a családi megtakarításait. A mai bejegyzésben pedig a családi költségvetés megtervezéséhez és elkészítéséhez kaphat néhány gyakorlati tippet.

 

Így vágjon bele a megvalósításba

A családi költségvetés létrehozásának könnyebbik része a bevételi oldal megtervezése, hiszen ez maximum néhány tételből áll – persze ezeket is érdemes pontosan vezetnie. A legnagyobb kihívást a kiadási oldal elkészítése jelenti. Az alábbi lépésekkel érdemes kezdenie:

 • Tételek azonosítása: Gyűjtse össze a legfontosabb pénzmozgásokat a bevételi- és a kiadási oldalon is. Ebben nagy segítségére lehet az elmúlt néhány hónap bankszámlakivonata.
 • Csoportosítsa kiadásait: Határozza meg azokat a kiadási csoportokat, amelyekre majd egyenként kialakíthatja a havi büdzsét (például: lakhatási költség, élelmiszer, megtakarítások, tanulás, szórakozás, sport, szépségápolás, luxus, stb.)
 • Priorizálja kiadásait: Tegye fontossági sorrendbe a kiadásait, hogy tudja hová lehet fordulni majd, ha később esetleg “meg kell húzni a nadrágszíjat”. Akár színkódokat, számokat vagy betűket is használhat ehhez, ha úgy átláthatóbb Önnek.

 

Hol vezesse a költségvetését?

A családi költségvetést szinte bárhol vezetheti, akár egy négyzetrácsos füzetben is. A gyakorlatban azonban legalább egy Excel tábla összeállításának idejét érdemes rászánni a feladatra. Ha viszont egy igazán “okos”megoldást keres, akkor válasszon egyet az ingyenesen rendelkezésre álló mobilalkalmazások közül.

 

5 kiváló App, költségvetés készítéséhez

 1. Spending Tracker: Ingyenes, angol nyelvű alkalmazás, amit eddig több mint 1 millió felhasználó töltött le kizárólag a Google Play áruházból. A rendszerezést egyszerű menü és jól felismerhető ikonok segítik, a bevétel és kiadás különbségét pedig havi szintre lebontva kiszámolja az alkalmazás automatikusan. Az applikáció Androidra itt, IOS-re itt tölthető le.
 2. Fast Budget Pénzkezelő: Szintén több, mint egymillió letöltéssel büszkélkedő app a Google Play áruházban, kitűnő felhasználói értékelésekkel. Az alkalmazásban praktikus grafikonok is segítik átlátni a pénzügyeit. Az alapverzió ingyenes, de létezik fizetős változata is. 
 3. CoinKeeper: Modern designnal és látványos grafikai-statisztikai elemekkel rendelkező alkalmazás, a vizualitást kedvelő felhasználóknak. Integrált számológéppel is rendelkezik és a különböző bevételi- és kiadási csoportok között, akár ujjunk segítségével is átrendezhetjük a tételeket. Szintén ingyenes alkalmazás, amit legalább 500.000 felhasználó használ már világszerte. Az applikáció Androidra itt, IOS-re itt tölthető le.
 4. Finance Manager: Mindent tud amit a fenti alkalmazások, de segítségével akár fizetési módra lebontva is rendszerezhetjük kiadásainkat (MasterCard, Visa, készpénz, átutalás, stb.). Az applikáció a Google Play áruházban itt található.
 5. Easy Home Finance: A legegyszerűbb alkalmazások egyike, alapfunkciókkal. Elsősorban azoknak ajánlott, akik a praktikumra törekednek. Ez a program Androidra itt tölthető le.

 

Tippek a családi költségvetés tervezéséhez

 • Feltétlenül takarékoskodjon: Bárhogy is alakuljon a költségvetése, mindenképpen próbálja meg megtakarítani bevételeinek 10 százalékát. Ha ez az összeg csupán 15.000 forintra rúg havonta, akkor se becsülje le ennek jelentőségét. Két keresőre vetítve ugyanis, ez 360.000 forintot jelent évente, amit az állami kedvezmények és megtakarításainak hozamai is tovább növelhetnek. Figyeljen a megtakarítások költségeire is, válasszon olyan pénzügyi partnert, amelyik minél több ingyenes szolgáltatást kínál.
 • Jusson pénz a kikapcsolódásra is: Ne felejtsen el kikapcsolódni, mert enélkül aligha bírja majd hosszútávon a napi iramot. Erre mindenképpen hozzon létre el külön tételt a kiadási oldalon és ezt az összeget ne sajnálja később magára és szeretteire költeni.
 • Ne adja fel soha! Ha elsőre nem sikerül betartani a tervet, akkor se csüggedjen el. A következő hónapban legyen még precízebb!

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.