megtakarítás

Többet szeretne megtakarítani a jövőben? Íme 9 tipp, ami segíthet!

by totalreturn 2018. február 6.

„Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér” – így hangzik a régi magyar bölcsesség, ami napjainkban hasznosabb útmutatásnak bizonyulhat, mint valaha. Évszázadokat megélt tanács már ez, melynek mondanivalója bárki számára egyszerűen megérthető, betartása viszont a legtöbb embernek nehézséget okoz. Sajnos ezt a megállapítást támasztják alá a hazai pénzügyi statisztikák is, melyek szerint a magyar lakosság jelentős része:

  • nem képes tudatosan kezelni a pénzügyeit,
  • nem tud rendszeresen megtakarítani,
  • nem rendelkezik egy váratlanul felmerülő kiadás költségeit (például: baleset, betegség) fedezni képes  biztonsági tartalékkal.

 

Egyszerűbb a megoldás, mint gondolná

A társadalom többsége meg van róla győződve, hogy a havi megtakarítás mértékét kizárólag a mindenkori fizetés összege határozza meg. Ez azonban féligazság, csupán az érme egyik oldala! Az Ön havi megtakarításának mértékét ugyanis nem csupán a bevételei, hanem a kiadásai is legalább annyira befolyásolják.

A sikerhez vezető út tehát az lehet, ha nemcsak bevételei növelésére törekszik a jövőben (mint azt a legtöbben teszik), hanem egyidejűleg kiadásait is megpróbálja csökkenteni.

A mai bejegyzésben 8 +1 olyan tippet olvashat el, amelyek betartásával sikeresen maximalizálhatja havi megtakarításai mértékét.

 

4 tipp, amivel növelheti a bevételeit

  • Váljon mellékállású szabadúszóvá: Fő állása mellett, kezdjen el heti 10 órában vállalkozni. Ha csak 3000 Ft-os óradíjjal számol, akkor is 120.000 Ft extra bevételre tehet szert havonta, amiből a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választva csupán 25.000 Ft adókötelezettsége keletkezik. (így akár plusz 95.000 Ft-ot is megtakaríthat havi szinten)
  • Tegyen szert speciális szaktudásra: Járjon utána milyen speciális szaktudásra lesz szükség az Ön szakterületén a jövőben és vágjon bele bátran a tanulásba. Jó választás lehet például egy néhány hónapos IT képzés, hiszen az informatikai tudás még inkább felértékelődik majd a jövőben. (ez fizetésemelést vagy akár egy jobb pozíciót is jelenthet Önnek)
  • Járjon szakmai rendezvényekre: Fogjon néhány névjegykártyát és látogasson el szakmai rendezvényekre. Ismerkedjen, tanuljon és építse személyes márkáját. Ha szemfüles, akkor mindháromból kézzel fogható pénzügyi előnyt tud kovácsolni, akár rövid távon is. Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy meghívót kapjon pénzügyi szakmai rendezvényeinkre!

tablett hírlevéllel

 

 

4 tipp, a felesleges kiadások ellen

  • Éljen költségvetés szerint: Tervezze meg és vezesse pontosan kiadásait! Erre számtalan praktikus módszer létezik, amely közül ízlése szerint választhat: mobil alkalmazások, Excel tábla vagy végszükség esetén akár egy füzet is megteszi. Az első alkalommal valószínűleg nagyon meglepődik majd, mennyi felesleges kiadása van hónapról hónapra.
  • Kerülje az indokolatlan luxust: Mindenki szeret kényelmesen élni: márkás ruhákban járni, trendi éttermekben vacsorázni és persze a legújabb technológiai eszközöket használni (laptop, mobil, tv, stb.) Sajnos éppen ezek azok a területek, ahol a legtöbb pénzt fecsérelheti el feleslegesen. Igyekezzen visszaszorítani a luxuskiadásait és figyeljen arra, hogy mindig a megfelelő ár-érték arányú terméket vagy szolgáltatást válassza!
  • Használja felelősségteljesen a hitelkártyáját: A hitelkártya fantasztikus találmány, amivel úgy hozhatja előbbre jövőbeni fogyasztását, hogy közben még extra kedvezményeket is gyűjthet. Ha azonban túlköltekezik, akkor automatikusan az egyik legdrágább (legmagasabb kamatú) fogyasztási hitelhez jut hozzá. Azt javasoljuk, hogy a hitelkártyájára mindig pontosan, idejében töltse vissza a korábban felhasznált összeget.
  • Váltsa ki drága hiteleit: Magasabb kamatozású fogyasztási hiteleit (személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya adósság) érdemes lehet kiváltania egy alacsonyabb kamatozású adósságrendező hitellel. Ezzel sokkal többet spórolhat meg havonta, mint azt elsőre gondolná.

 

+1 tipp

Ha bevételei növelésével vagy kiadásai csökkentésével (esetleg mindkettővel) sikerült a korábbinál is többet spórolnia, akkor ne felejtse el megtakarításaiból kihozni a maximumot! Érdemes kihasználnia az állami támogatások és adóvisszatérítések nyújtotta előnyöket is. Kiváló választás lehet egy államilag támogatott lakástakarékpénztári tagság vagy az önkéntes nyugdíjpénztári konstrukció.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.