piaci érdekesség

Bitcoin – újabb mánia vége?

by totalreturn 2017. szeptember 15.

Nagyjából egy hete láttam egy nagyon jó chartot – eddig többé-kevésbé megvalósulni látszik.

Szeptember 8 óta esik a Bitcoin ára, mint a kő. A nemrég elért csúcs, 5000 dollárhoz képest mára a 3000-ret közelíti az árfolyam. Nemrég akkor lehetett nagyon megijedni, amikor már az igazi “szakértők”, mint például Pitbull (az amerikai rapper) is a Bitcoin mellett tette le a voksát, márpedig a mániák gyakran akkor szoktak véget érni, amikor már a “háziasszonyok” is veszik a csodacuccot. (Szép nagyot esett akkor is az árfolyam, de utána nem sokkal újabb óriási csúcsot futott, mint ahogy az egy jó kis mánia esetén lenni szokott.)

Most persze azért egy picit más a helyzet, mert a hírek is szépen besegítettek. Először betiltották Kínában a nyilvános érmekibocsátásokat (ICO), majd az a hír kezdett el terjengeni, hogy Kínában bezárhatják az ország összes Bitcoin-tőzsdéjét (mely igaz lehet, hiszen azóta az egyik legnagyobb tőzsde – egyelőre csak átmenetileg – fel is függesztette a kereskedést). Márpedig jó ideig épp Kínából jött a legnagyobb kereslet a virtuális deviza iránt (habár ez már egy ideje kezdett erősen megváltozni).

Ha pedig ez még nem lett volna elég, akkor jött a JPMorgan is és páros lábbal szállt bele a Bitcoinba: először Jamie Dimon kezdte el hasonlítgatni a kriptodevizát korábbi lufikhoz és tette hozzá, hogy ha valaki megtradelte a Bitcoint a cégnél, azt tuti kirugná, majd elemzéseket kezdtek el megjelentetni a kriptopénzről, amiben nem éppen vásárlásra buzdítottak fel… (csalás, piramisjáték stb.)

Akárhogyan is, a mélyrepülés megkezdődött, bár a a visszahúzó (return to normal) nem volt meg. Nem mellesleg a Bitcoin esése a többi virtuális devizát sem kerülte el, minden omlik. Kipukkadt egy lufi?

***

Pár érdekesség:

Hogy mennyire felfutottak a virtuális devizák mostanság?

Mekkora volt a hype a Bitcoin körül mostanság? Augusztusban és szeptemberben már Trumpot is lenyomta a kriptodeviza utáni Google keresések száma, pedig az éppen aktuális amerikai elnök azért valljuk be, mindent megtesz azért, hogy központi szerepet kapjon a hírekben:

A virtuális devizák piaci kapitalizációja 160 milliárd USD-re futott fel (bár most hirtelen jó nagyot esett), míg az összes tradícionális deviza/kp nagyjából 6000 milliárd USD-t tesz ki (virtuális/tradicionális devizák ~ 2-3%!).  A forgalomban lévő (hagyományos) pénz nagyjából 5,5%-kal nőtt az elmúlt 1 évben, de ez 7% lenne, ha a virtuális devizákat is belevennénk.

Ez az összeg és felfutás már nem triviális, de a makrogazdasági hatásai még relatíve alacsonyak. Mindazonáltal a virtuális devizák további virágzása némi inflációt okozhatna a jövőben, a túlburjánzást azonban egy idő után várhatóan nem fogják jó szemmel nézni sem a jegybankok sem az egyes kormányzatok. Az előbbiek esetében a monetáris transzmisszió gyengülhet és pár feladatát nehezebben láthatná el a központi bank (ami miatt akár saját virtálus devizában is elgondolkodhatna), a kormányzatok pedig (a pénzmosási és egyéb problémák mellett) a seigniorage bevételeiket félthetik.

Mindez pedig előbb-utobb természetes korlátot jelenthet a virtuális devizák szárnyalásának.

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Forrás: FT, Reuters, BCA Research

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.