CEE régió Megatrendek

Lehetőségek a lengyel videójáték-szektorban

by totalreturn 2019. június 26.

Az elmúlt tíz évben hatalmas fejlődésnek lehettünk szemtanúi a globális videójátékfejlesztők piacán. Egyre több befektető figyelmét keltették fel az olyan nevek, mint például az Activision-Blizzard (főbb franchise-ok: Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch), az Electronic Arts (FIFA, Battlefield, Need for Speed), vagy akár a Take-Two Interactive (GTA, Red Dead Redemption), amelyeknek játékait több milliós példányszámban értékesítik világszerte. Nemcsak az Egyesült Államokban vannak tízmilliárd dollár piaci kapitalizáció feletti cégek, mind Európában (Ubisoft), mind Japánban (Bandai Namco) találhatunk olyan játékfejlesztő cégket, amelyek ekkora méretűek.

 

Videójáték-piac nagysága

Az idén körülbelül 135 milliárd dollár éves bevételt produkáló piacon az elemzők az elkövetkezendő években is további 5-10% közötti éves növekedést jeleznek előre, elsősorban a konzolok étékesítésében még mindig fennálló emelkedés, valamint a mobiltelefonon játszható játékok térhódításának köszönhetően. Ezen felül a nagy techcégek frissen induló játék-streaming szolgáltatásai (Google Stadia, Apple Arcade) is komolyan növelhetik a felhasználói bázist, mivel elérhetővé teszik azon felhasználók számára is az erősebb grafikájú játékokat, akik nem kívánnak költeni egy drága hardverrel felszerelt számítógépre, vagy konzolra.

 

Meghatározó lengyel piaci szereplők

A videójáték-boom nem kerülte el a közép-európai régiót se. Lengyelországban az elmúlt években gombamód kezdtek elszaporodni a kisebb videójáték-fejlesztő stúdiók, amelyek közül néhány már nemzetközileg jegyzett vállalattá vált.  Sőt a legnagyobb lengyel vállalatnak a szektorban, a CD Projektnek a piaci kapitalizációja már elérte az 5 milliárd dollárt, amellyel bekerült a tíz legnagyobb videójáték-fejlesztő cég közé globálisan. A cég tagja a legnagyobb lengyel részvénytársaságokat tömörítő WIG20 indexnek is.

Figyelemre méltó feltörekvő cégnek számít a 11bit studios is, illetve a Playway, amelyek már benne vannak a közepes méretű cégeket tömörítő MIDWIG indexben. Mindkét cég komoly sikereket ért már el a piacon, pedig merőben más stratégiát képviselnek. A 11bit évente maximum 1-2 játékot ad ki, amelyek magas költségvetésűek és komoly emocionális döntések meghozatalát követelik meg a játékostól, míg a Playway elsősorban a szimulátorokra helyezi a hangsúlyt, amelyek könnyedebb szórakozást nyújtanak és általában olcsóbban is elkészíthetők. Az utóbbi cég évente 8-10 játékot is piacra dob, amellyel kisimítja a bevételeket és kevésbé teszi függővé a vállalat értékét az adott játék sikerétől.

 

Grafikon a 3 részvény árfolyamáról

 

Összességében azt láthatjuk a grafikonon, hogy a fenti cégek kiválóan teljesítettek ebben az évben (40-60% között emelkedtek), és az értékeltségük most elég magasnak számít, így érdemes lehet várni egy esetleges piac korrekcióra a jobb beszállási pont reményében, azonban hosszú távon (4-5 év) mindhárom céget kiváló befektetésnek tartom még a jelenlegi árazás mellett is.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.