alapkamat állampapír deviza elemzés forint kötvényalapok

“Áldozatunk fogadjátok”, avagy az idei erős forint ára

by Kolozsi Gábor 2023. március 3.

-Gyurkó Dániel-

A legendás “István, a király” rockopera egyik legismertebb dalcímével jól jellemezhető, mit is kínálunk a világnak cserébe azért, hogy nemzeti valutánk ne szakadjon le látványosan a régiós társainkhoz képest. A musical második felében Torda a táltos – a végső siker érdekében – áldozatokat mutat be az isteneknek. Szerencsére, a forint stabilizálásához nem kell ilyen technikához fordulni, viszont a párhuzam annyiban igaz, hogy jelentős áldozatot hoztunk mindannyian a forint egészsége érdekében.

Sikerrel: az idei évben a fejlődő piaci devizák közül a forint teljesített a legjobban az euróhoz viszonyítva (február végéig +5,7%). Ez önmagában jó hír, hiszen az erősebb forint segíti az importált termékek, alapanyagok árcsökkenését, így az infláció mérséklődését és a lakossági és a vállalati fogyasztási volumenek alakulását egyaránt, az erősebb hazai deviza ráadásul kedvez a külföldi adósságok könnyebb törlesztésében is.

A fejlődő piaci devizák idei teljesítménye az euróhoz képest*

* Forrás: Bloomberg – 2023.02.28.

Ha azonban a kovid-előtti időktől számolunk, az idei erősödés csak arra volt elegendő, hogy a lista végéről a középmezőny végére kerüljünk.

A fejlődő devizák teljesítménye az euróhoz képest*

*Forrás: Bloomberg – 2023.02.28.

Az elmúlt három évet tekintve a forint gyengülése számottevő.  A forint 2019 végétől körülbelül annyit gyengült, mint a lengyel zlotyi (~14,2% vs. ~11%).

A régiós devizák százalékos teljesítménye az euróhoz képest

Forrás: Bloomberg – 2023.02.28.

És a forint hátrányának ledolgozása közel sem volt ingyen.  A magyar kamatszint a legrövidebb időtávok esetén több, mint kétszerese a régió más országaihoz képest. A magyar állam egy 3 hónapos papírja kibocsátásakor 15%-16% körüli éves hozamot kell ígérjen, majd fizessen a befektetőknek, addig ugyanez román lejben, vagy lengyel zlotyban nem éri el a 7%-ot. Ez jelentős költségvetési áldozatokat kíván a magyar államtól, azaz mindannyiunktól

A régiós devizák százalékos teljesítménye az euróhoz képest

Forrás: Bloomberg – 2023.02.28.

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.