egyéb érdekesség ESG alapú befektetés EU fenntarthatóság társadalmi felelősségvállalás

A szabályozási szigor hatására elkezdődött az EU-s “sötétzöld alapok” visszaminősítése

by Kolozsi Gábor 2023. március 29.

-Naffa Helena-

Az EU-ban szabályozott zöld, avagy ESG alapok alapvetően két besorolást kaphatnak: a magasabb szintű fenntarthatósági célkitűzéssel rendelkező „sötét zöldet” (ezek az úgynevezett  9-es cikk szerinti alapok), vagy „világos zöldet”, (ezek  ESG vagy 8-as cikk szerinti alapokként ismertek). Előbbiek közül a Morningstar független pénzügyi elemzőcég gyűjtése szerint 175 milliárd eurónyit minősítettek vissza a második kategóriába a 2022-es év negyedik negyedévében.

Az alapok újracimkézése a szigorúbb közzétételi szabályozásnak igyekszik megfelelni: a szigorúbb szabályozások felgyorsították a közelmúltban elindult trendet. Fokozatosan vezették be az EU fenntarthatóságról szóló közzétételi rendeletét (SFDR), amelynek célja az alapkezelői fenntarthatósági erőfeszítéseikre vonatkozó transzparens közzététele, a taxonómia rendelet pedig a félrevezető állítások kezelését célozza meg. Januártól részletesebb információkra volt szükség az alátámasztáshoz. De már ezt megelőzően az európai felügyeleti hatóságok (ESA) igyekeztek tisztázni a rendelet egyes elemeinek alkalmazási módját.

Sok alapkezelő szerint azonban továbbra is felmerültek kérdések, különösen azzal kapcsolatban, hogy mi minősül „fenntartható befektetésnek”. Ennek eredményeként döntöttek sokan a 9. cikkből a 8. cikkbe való átsorolásról, amely kevésbé megterhelő jelentési kötelezettségeket von maga után. Összességében 419 termék besorolása változott a negyedik negyedévben, amelyből 307-et a 9. cikkből a 8. cikkbe tettek át. Ez jelentős mennyiség: a „sötétzöld” kategória mintegy 40 százaléka.  Az Aegon Alapkezelőnél elérhető ESG alapok – a VIG Feltörekvő Piacii ESG Részvényalap és a VIG Maraton ESG MultiAsset alap – egyébként jelenleg 8-as besorolással működnek: az sorolható ide, ahol a befektetési döntéshozatalnál elsődleges szempontnak tekintik az ESG faktorokat, ezzel csökkentve a befektetések fenntarthatósági kockázatát.

A Morningstar elemzői szerint ráadásul a 9. cikk szerinti alapok leminősítése folytatódhat, amely olyan kérdéseket is felvet, hogy mennyire lesz hasznos ez a kategória. A sötétzöld alapok közel kétharmada tervezi, hogy több mint 70%-a lesz fenntartható a befektetéseknek, de csak 6,3%-a a 90% és 100% közötti arányt. Az Európai Értékpapírpiaci Hatóság előírásai szerint márpedig a 9. cikk szerinti alapoknak csak fenntartható befektetéseket szabad tartaniuk.

Az ESG trend egyébként továbbra is erős: a fenntartható termékek iránt erős a kereslet, ám  a „zöld alapok” kezelése immár több szakértelmet, adatigényt, és módszertani ismeretet igényel.  A fenntartható alapok  a tavaly negyedik negyedévben  37 milliárd dollárnyi nettó új pénzt vonzottak a korábbi közel egy év kiáramlása után – derül ki szintén a Morningstar tanulmányából. Mindeközben a teljes befektetési alap piacról 200 milliárd dollár áramlott ki az emelkedő kamatlábak és a gazdasági aggodalmak következtében megrendült befektetői bizalom miatt. A fenntartható alapokba elsősorban Európából, Ausztráliából és Kanadából érkezett friss tőke, miközben például az Egyesült Államokban több, republikánus vezetésű államban jelentősebb összegeket vontak ki. A fenntartható alapokban lévő eszközök 2022 végére elérték a 2500 milliárd dollárt, aminek  83%-át Európa adja.

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.