árupiacok egyéb érdekesség elemzés ESG alapú befektetés infláció kiberbiztonság

Globális kockázatok, amelyekkel szembe kell néznünk

by Kolozsi Gábor 2023. január 31.

-Nagy Klaudia-

2020-ban a saját bőrünkön tapasztaltuk meg a koronavírus járvány negatív egészségügyi hatásait, amelyek aztán tovább gyűrűztek a világgazdaságban. A globális ellátási zavarok, a 2021 második félévétől megdráguló energia, valamint 2022-ben az aszályos időszak és az orosz-ukrán háború jelentősen megemelték az élelmiszerárakat, ami már-már a mindennapi megélhetésünket is fenyegeti. Főleg, mert a bérek nem nőnek olyan ütemben, hogy kompenzálni tudnák a pénzromlás ütemét.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a neves svájci központú lobbiszervezet, a Világgazdasági Fórum által készült felmérés alapján is az első nagyobb kockázati faktort a megélhetési nehézségek jelentik. Amelyek az előrejelzések szerint továbbra is velünk maradhatnak, mivel fennáll a veszélye, hogy az infláció a következő 2 évben magas szinten beragadhat.  Ennek  hosszú távú káros hatása, hogy az egyes társadalmi rétegek közti egyenlőtlenségek (pl. anyagi helyzet, életkörülmények, oktatás, egészségügyi ellátás stb.) tovább nőnek, mind országon belül de akár országok között is. (Inflációra befektetési megoldás lehet pédául ez, az abszolút hozamú alap).

10 globális rizikófaktor a következő 2 évben

A második nagy rizikófaktort az egyre sűrűbben bekövetkező természeti katasztrófák, az extrém időjárás, a föld erőforrásainak kizsákmányolása (pl. nem megfelelő víz-, és hulladékgazdálkodás, légszennyezés stb.) jelenti, amely a kormányokat ösztönzi a klímavédelmi, fenntarthatósági célok elérésére. Ilyen a globális felmelegedés +1,5°C/évre való csökkentése, a károsanyag kibocsátást mérséklése, illetve hogy olyan megoldásokat keressenek, amelyek megőrzik a Föld természeti kincseit és jó életminőségét. (a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási faktorokat is figyelembe vevő befektetést ITT talál).

 

A harmadik hosszú távú fenyegetés az információs technológia fejlődésének velejárója, a kibertámadások egyre gyakoribbá válása.  Felértékelődik a mesterséges intelligencia szerepe, nap mint nap olvashatunk hacker támadásokról egyes személyek, pénzügyi intézmények vagy egy adott ország védelmi rendszere ellen, így próbálva meg komoly anyagi és nemzetbiztonságot érintő károkat okozni az érintetteknek.

 

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.