árupiacok befektetés feltörekvő országokba elemzés makrofolyamatok piacok

Rejtett érték Szaúd Arábiában – a fogyasztási és egészségügyi részvények lehetnek a tőzsdei katalizátorok

by Kolozsi Gábor 2023. február 1.

-Tomasovszki Tímea-

-Részvény Portfólió Kezelő, Aegon Alapkezelő-

Egy ország hosszú távú kilátásainak szempontjából fontosak a demográfiai tényezők. Szaúd-Arábia ebből a szempontból egy rejtett kincs lehet, ezért került az Alapkezelő látókörébe.  Az Arab Félszigeten fekvő, 36 milliós királyság a fejlődő piacok közül a második legmagasabb születési rátával rendelkezik, és a hasonlóan nagy és gazdag országok közül itt a legmagasabb a termékenység. A várható élettartam (76 év, ami 1979 óta +15,6 év) közelít a fejlett országok átlagához (78 év), a munkaképes korú népesség arányát pedig a kedvező korfa mellett a nők dinamikusan bővülő foglalkoztatottsága is növeli.

Születés és halálozás ezer főre vetítve

Utóbbit a formális korlátozások és a foglalkoztatás egyenlőségét biztosító jogszabályok eltörlésén túl például a taxiköltség 80 százalékáig terjedő közlekedési támogatással, felvételük munkáltatói ösztönzésével és gyermekgondozási támogatással is segítik. Mindezek eredményeként ma már kétszer annyi szaúdi nő dolgozik, mint négy éve, részarányuk pedig elérte a 33 százalékot, ami meghaladja a “Vision 2030” fejlesztési tervben meghatározott 30 százalékos célt, és a Közel-Kelet és Észak-Afrika 27 százalékos átlagát is.

A lendületes munkaerő piaci bővülés jelentős hosszú távú, strukturális növekedési előnyt jelenthet Szaúd Arábiának, az ezzel járó többlet-jövedelem pedig elsősorban a fogyasztási cikkek és az egészségügyi szolgáltatások piacán jelenhet meg. A vállalati nyereségek növekedése kiemelt figyelmet hozhat a több, mint 2500 milliárd dolláros kapitalizációjú rijadi Tadawul tőzsdének, ahol az említett két szektor részvényei átlag felett teljesíthetnek.

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.