makrofolyamatok

When the sun goes down in Korea

by totalreturn 2016. május 31.

Az éves index 2,8 százalékos visszaesést mutat, de az adat ingadozása miatt ez nem is annyira fontos. Az inkább az, hogy a fix bázisú, a kibocsátás szintjét követő index már ötödik éve nem megy sehova. Korea ipara egy helyben áll.

Korea ipari termelése, 2010 = 100

Ehhez az tartozik, hogy közben a kapacitáskihasználtság folyamatosan csökken, valószínűleg azért, mert fejlesztések azért voltak, de ezek jó része végül nem találkozott újabb kereslettel. Ha az ipari termelés stagnálása tovább tart, akkor ezek a fejlesztési tevékenységek is leállnak, tovább húzva lefele az amúgy sem annyira fényes koreai növekedést.

Feldolgozóipari kapacitáskihasználtság, 2010 = 100

Koreának, illetve az egész feltörekvő Ázsiának kellene egy növekedési löket, mert a tipródás egyre lejjebb és lejjebb húzza magával a konjunktúrát. Kérdés, hogy az vajon honnan jön, mert most az látszik, ami az egész feltörekvő régió ipari termelési tendenciáit is jellemzi: 2011. óta tartó, permanens, belülről fakadó erózió. Majd biztos a helicopter money lesz a megoldás.

Forrás: Bloomberg

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.