befektetési alapok hazai pénzpiac

Újra vonzó lett a pénzpiaci alap

by totalreturn 2022. december 19.

Általában a pénzpiaci alap a legkevésbé kockázatos, rövidtávú befektetési lehetőség, de ez az elmúlt években alig produkált érdemleges hozamot. Ma már azonban akár jó alternatíva is lehet, hiszen teljesítménye a korábban csak szuperállampapírként emlegetett MÁP Pluszt is utolérte. Igaz, a jelenlegi inflációs környezetben még mindig negatív a reálkamat, de a bankbetétnek reális alternatívája lehet.

 

 

Felébredtek a pénzpiaci alapok

 

Az emelkedő kamatkörnyezetben ismét reális befektetési alternatíva lett a pénzpiaci alap, a VIG Pénzpiaci Befektetési Alapja például az utóbbi egy évben több mint 6 százalékos nettó hozamot ért el.  

A változás oka a globálisan emelkedő kamatkörnyezet, ami a rövid állampapírok hozamát is jelentősen megemelte. A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozama most majdnem 12 százalék, az egyéves papírok esetében pedig közel 14 százalék a referenciahozam.

Ez pedig a lakossági befektetők számára is érdekes lehet, hiszen ma már egy egyszerű pénzpiaci alap is magasabb hozamot tud elérni, mint az évekig szuperállampapírként emlegetett Magyar Állampapír Plusz, mely fix 5 százalékos éves hozamával ma már egyre kevésbé vonzó.

 

 

Mi van ezekben az alapokban és kinek ideális?

 

A VIG Pénzpiaci Befektetési Alap célja, hogy stabil, alacsony kockázatú befektetési formaként funkcionáljon, ám a banki hozamoknál magasabb hozamot nyújtson a befektetőknek. Vagyis ez nem elsősorban a kötvény- vagy részvénybefektetés alternatívája, hanem a bankbetété vagy a készpénzé. A likviditás biztosításának érdekében az alap elsősorban magyar államkötvényeket és diszkontkincstárjegyeket, valamint a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényeket kívánja portfóliójában tartani. 

A portfólióban lévő eszközök átlagos hátralévő futamideje a 6 hónapot, az eszközök átlagos hátralévő élettartama a 12 hónapot nem haladhatja meg. Az alap alacsony kockázatú, ugyanakkor az állampapíroknál várhatóan magasabb hozamot biztosító banki és vállalati kibocsátású, elsősorban forintban denominált, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat is tarthat a portfóliójában. Továbbá korlátozott mértékben fektethet az OECD vagy G20 ország által kibocsátott állampapírokba vagy garantált kötvényekbe, illetve európai papírokba.

A pénzpiaci alap pénzeszközeit bankbetétben is elhelyezheti. Az alap korlátozott mértékben devizaeszközöket is tarthat a portfóliójában, de csak a devizaárfolyam-kockázat teljes fedezése mellett.

A fentiekből is látszik, hogy a kamatemelések következtében megemelkedett állampapírpiaci hozamok jelentenek változást az elmúlt évekhez képest. A jelenlegi hozamszintek mellett kifejezetten jó, biztos befektetést jelenthetnek a rövid állampapírok is, a kockázatmentes befektetés nem csak azoknak jelenhet lehetőséget, akik nem szeretnének komoly kockázatot vállalni, hanem rövidtávon akár azoknak is, akik átmenetileg a bizonytalan környezetben nem akarnak hosszútávú befektetést választani. 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.