infláció kamatcsökkenés kamatvárakozás

Túl a mélyponton az infláció, júniusban véget érhet az idei magyar kamatcsökkentés?

by Total Return 2024. május 14.

Béri Zsófia, VIG Alapkezelő

Az elmúlt két évnyi inflációs nehézségek után az idei évben (legalábbis ami az első négy hónapot illeti) kicsit fellélegezhet a régió, hiszen mind Csehországban és Lengyelországban, mind pedig Magyarországon a jegybanki cél közelébe került az infláció. Csehországból és Lengyelországból némileg jobb adatok érkeztek, hiszen náluk az első negyedévben már a jegybanki célt is sikerült elérni, míg Magyarországon csak a toleranciasáv felső részébe sikerült lecsökkenteni az áremelkedés ütemét.

Az áprilisi adatok még csak Lengyelországban (előzetes) és Magyarországon láttak napvilágot (előbbiben 2,4%, utóbbiban 3,7% éves áremelkedést mért a Statisztikai Hivatal), azonban ahogy azt a Csehországra vonatkozó elemzői várakozások is mutatják (2,4%), mindhárom országban elérhettük az idei év inflációs mélypontját. A korábbi évek kiemelkedő élelmiszer drágulása az idei évre normalizálódni látszik mindhárom országban, így az árak dinamikáját mostanra mindenhol a szolgáltatásinfláció ragadóssága és az üzemanyagárak változása alakítja.

A régió országai közül kiemelt figyelmet érdemel Lengyelország, ahol az áprilisi hónapban megszüntették a korábban élelmiszerekre bevezetett 0%-os ÁFA kulcsot, de ez jelenleg érdemi inflációs hatást még nem váltott ki. A lakossági energiaárak befagyasztása azonban a második félévig még érvényben lesz, így ennek megszüntetése csak a későbbiek folyamán emelheti meg az inflációs mutatót.

Magyarországon májustól ugyancsak gyorsuló inflációval találhatjuk szembe magunkat, hiszen a bázis hatások már nem fogják olyan kedvezően érinteni a folyamatokat, mint azt az első négy hónapban tették. A kedvező első negyedéves inflációs adatok hatására mindhárom országban csökkentek a 2024-re várt inflációs várakozások, miszerint Csehország kerülhet a dobogó felső fokára az idei évre várt 2,3%-os átlagos inflációval; Lengyelországban 3,9%-os -, Magyarországon pedig 4,3%-os átlagos inflációt várnak az idei évre.

A 2024-re vonatkozó inflációs várakozások csökkenése azonban nem járt a régiós kamatvárakozások csökkenésével. Mi áll ennek a hátterében? Az Egyesült Államokban év elején összesen 6 darab kamatvágás volt beárazva idénre, azonban az első hónapokban érkező vártnál erősebb gazdasági adatok (infláció, munkaerőpiac) megerősítették a Fed-et korábban hangoztatott kommunikációjában, miszerint tovább maradhatnak magasak a kamatok. Május elejére így az előzőleg beárazott kamatvárakozások jelentősen lecsökkentek és már csak maximum 2 kamatcsökkentés várható idénre. Ez jelentősen megbolygatta a régiós piacokat is, hiszen mindhárom országban feljebb kerültek a 2024 végére várt kamatszintek. A magyar kamatvárakozás tehát a korábbi 5,12%-os szintről 6,2%-ra emelkedett, Lengyelországban az 51 pontos növekedéssel 5,3% körüli kamatot várnak év végére, Csehországban pedig 3,6%-ról 3,9% körülire növekedett az év végére várt alapkamatszint. A 3 ország közül így a magyarországi kamatok bizonyulnak legérzékenyebbnek az amerikai kamatok mozgására, hiszen a magyar kamatvárakozás változása 2023 év vége óta megközelítette az USA-ét. Lengyelországban és Csehországban pedig már tompább volt a változás.

A kamatvárakozások emelkedése és a kedvező inflációs adatok kombinációja egyre inkább emelkedő reálkamatszinteket is eredményezett az régióban. Mind a visszatekintő, mind pedig az előre tekintő inflációval korrigált kamatszintek emelkedtek az elmúlt hónapokban, így a régióban már mindenhol pozitív tartományban helyezkednek el, ami az elmúlt évek negatív sorozata után felkeltheti a viszonylag rövidtávon befektetni kívánók kedvét.

A pozitív reálkamat fontossága a korábban említett inflációs folyamatoknál is fontos szerepet játszik, hiszen az áremelkedés stabilizálásához nélkülözhetetlen a külföldről importált infláció csökkentése – ahhoz pedig elengedhetetlen, hogy az adott ország stabil devizaárfolyammal rendelkezzen. A gyengülő devizaárfolyam ugyanis nagy szerepet tud játszani egy ország inflációs folyamatainak alakításában, így az elkövetkezendő hónapokban fontos lenne elkerülni, hogy az esetlegesen gyengébb deviza következtében gyorsuló árdinamika ismét kamatemelésre késztesse a jegybankokat.

Magyarországon ennek valószínűsége jelenleg elég csekély, de e tényezőt és az infláció újbóli gyorsulását is szem előtt tartva véleményem szerint júniusra érhetjük el azt az alapkamatszintet, amelyet az idei évben már nem fog tovább csökkenteni a jegybank, ezzel is megőrizve a jegybanki hitelességet és elkerülve a túl gyors kamatcsökkentés inflációgeneráló veszélyeit.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.