állampapír forint hazai kötvények kötvénypiac

Történelmi csúcson a külföldi befektetők forintos állampapír állománya – a nemzetközi alapok már javuló helyzetet áraznak

by Kolozsi Gábor 2023. január 27.

 – Király Kovács Mátyás-

Év eleje óta több, mint 1500 milliárddal, 6700 milliárd forint közelébe nőtt a külföldiek kezében lévő forintos állampapír állomány. Utóbbi történelmi rekord, de a növekedés nagyságára is több, mint egy évtizede nem volt példa.

Akkor (2010-2012 között) az amerikai Franklin Templeton Investments alapkezelő szavazott bizalmat annak, hogy az IMF-fel való huzavona ellenére Magyarország kedvező irányba tart. Michael Hasenstab, az alapkezelő igazgatója annak idején azt mondta: „Szeretjük azokat a befektetéseinket, amelyek jó hosszú távú fundamentumokkal bírnak, és szeretjük azokat a befektetéseinket, amelyeket mindenki utál. Magyarország megfelel ezeknek a szempontoknak”.

Mi a helyzet most? Szembeötlő a hasonlóság. Vélhetően most is egy vagy néhány nagyobb külföldi befektető döntött úgy, hogy téteket tesz Magyarországra. A közelmúltban ugyanis nemzetközi és hazai oldalról is jó makrogazdasági hírek érkeztek: Európában az enyhe tél miatt csökkent a recesszió esélye, ez Magyarország növekedési kilátásait is javítja, és egyelőre sikerült elkerülnünk az EU-s források elvesztését is.

Mindezek ellenére a Fitch nemzetközi hitelminősítő a múlt héten stabilról negatívra rontotta a magyar adósság-besoroláshoz rendelt hitelminősítés kilátását, és hasonlóan járhat el ezen a héten az S&P hitelminősítő, ahol a meglévő negatív kilátás tükrében a magyar fokozat rontása valószínű. A külföldi befektetők erősebb jelenléte azonban arra utal, hogy közel lehet az infláció tetőzése, és a hozamszintek további csökkenése valószínű. Így a gyengébb tavalyi év után idén ismét jól teljesíthet a kötvény eszközosztály. Persze a koncentrációs kockázat (kevés külföldi befektető kezében nagy állampapír állományok vannak) miatt nagy kilengések várhatók a kötvényárfolyamokban, ha a befektetői hangulat változna.

 

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

 

Linkek

https://www.akk.hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/kulfoldi-befektetok-allomanya

https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/fitch-revises-hungary-outlook-to-negative-affirms-at-bbb-20-01-2023

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.