AI Megatrendek

Testsúlycsökkentő gyógyszerek: ez lehet a következő nagy befektetési sztori?

by Total Return 2024. március 5.

Richter Péter, VIG Alapkezelő

Az elhízás elleni gyógyszerek piaca jelentős befektetési lehetőségeket kínál a hatékonyabb, biztonságosabb és betegbarát testsúlykezelési megoldások iránti óriási kereslet miatt. Így mi is kiemelt figyelmet fordítunk ennek a trendnek mind a VIG Megatrend, mind az újonnan induló VIG SocialTrend ESG Részvény Befektetési alapunkban. Mindjárt elmondom, pontosan miért is tartjuk olyan jónak.

Ugyan a mai részvénypiacokon Jensen Huang, a mesterséges intelligencia (AI) -chipeket gyártó Nvidia vezérigazgatójának sajtótájékoztatója már lassan fontosabb eseménynek számít, mint Jay Powell Fed-elnöké, és az AI kiadási adatoknak is nagyobb hatása van az árfolyamokra, mint a fogyasztói költéseknek, de ennek ellenére (vagy épp ezért?!) a befektetőknek fontos diverzifikálnia a különféle  tematikus befektetési célpontok között.

Mi a VIG Alapkezelőnél 3 fő megatrend kategóriát különböztetünk meg. Az első az innovációhoz és a diszruptív technológiákhoz kapcsolódik, a második a társadalmi és demográfiai trendekhez, a harmadik pedig a környezetünkhöz. Az Nvidia legutóbbi negyedéves eredményei megerősítették azt a véleményünket, hogy az AI lesz az évtized technológiai megatrendje. Jelenleg a mesterséges intelligencia az egyetlen trend, ami önmagában elég “mega” ahhoz, hogy az egész részvénypiacot megmozgassa, de van más olyan is, amely jelenleg is egész ágazatokat állít a feje tetejére – és hoz létre új vezető és lemaradó vállalatokat egy-egy iparágon belül.

Szeretnénk most egy ilyet bemutatni, ahol – csakúgy, mint az AI chipek tekintetében – a kereslet nagyságrendekkel meghaladja a kínálatot, és az egész részpiac hosszú távú strukturális növekedés előtt áll. Ezek pedig az elhízás elleni készítmények.

Nem az Nvidia az egyetlen vállalat, amely a saját ágazatában az innovációs dominanciájából profitál. Az egészségügyi szektorban például szintén vannak kiemelkedő vállalatok, amelyek élen járnak az olyan úttörő kezelések terén, mint az elhízás elleni terápiák. Nézzük csak meg az S&P 500 index idén harmadik legjobban teljesítő részvényét, az Eli Lillyt, amely az elmúlt egy évben 70 százalékkal felértékelődő dán Novo Nordisk mellett a fogyást elősegítő gyógyszercégek másik zászlóvivőjének számít.

Az elmúlt évszázadban hatalmas előrelépés történt az alultápláltság felszámolása terén. Bár ez ok lehet az ünneplésre, most egy másik kihívással kell szembenéznünk: az elhízás növekvő elterjedtségével. Egyes előrejelzések szerint 2035-re a világ népességének mintegy 51%-a lesz túlsúlyos, ami több, mint 4 milliárd embert jelent. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az elhízás 1975 óta világszerte megháromszorozódott. Riasztó, hogy az elmúlt 50 évben az elhízás és túlsúlyosság aránya már a gyermekek és serdülők körében is jelentősen, 2%-ról 20%-ra emelkedett.

Ez a valóságos „járvány” nem csupán egészségügyi probléma, hanem jelentős gazdasági következményekkel is jár. Az elhízás több mint 200 betegséggel hozható összefüggésbe, és 2035-re várhatóan évi 4000 milliárd dollárba kerül majd a társadalomnak – ez a COVID-19 világjárvány legrosszabb évének pénzügyi hatásával vetekszik. Az elhízáshoz társuló társbetegségek sokfélék és súlyosak, beleértve a 2-es típusú metabolikus cukorbetegséget, mozgásszervi problémákat, bizonyos rákos, szív- és érrendszeri betegségeket, de akár mentális problémákat is. Ezért az elhízás az “új dohány” becenevet is megkapta.

A Bank of Amerika előrejelzése szerint 2030-ra kb. 48 millió amerikai beteg fog elhízás elleni gyógyszereket kapni

Az elhízás elleni gyógyszerészeti megközelítés egyik új áttörése a GLP-1, egy természetes hormon, amely szabályozza a vércukorszintet és csökkenti az étvágyat. Az eredetileg a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett szer elősegíti a fogyást is, javítja a vérnyomást, ami kevesebb cukorbetegséget, kevesebb veseproblémát, kevesebb szívinfarktust és kevesebb halálozást eredményez. Ezek az egészségügyi javulások a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának 20%-os csökkenését jelentették a cukorbetegséggel nem rendelkező túlsúlyos embereknél! Eddig ilyen eredményeket csak testsúlycsökkentési sebészeti beavatkozások útján sikerült elérni.

Az elhízás elleni gyógyszerek piaci méretét és növekedését tekintve az ágazat jelentős bővülés előtt áll: a becslések szerint 2022 és 2030 között potenciális forgalmuk évente 30-40%-kal nőhet, és 2030-ra elérheti a 100 milliárd dollárt. A Goldman Sachs elemzése alapján az Egyesült Államokban jelenleg kb. 1-2 millió ember kap GLP-1 terápiát, elsősorban a fogyókúrás hatásuk miatt, ami mindössze 0,5%-os penetrációnak felel meg az elhízott/túlsúlyos amerikai felnőttek (~105 millió fő) körében.

Ezt a piacot ma néhány jól beágyazott gyógyszeripari vállalat uralja, amelyek széleskörű kutatási kapacitásukról és erős gyógyszer portfóliójukról ismertek. Az olyan vállalatok, mint a Novo Nordisk és az Eli Lilly figyelemre méltó példák, új gyógyszereik új standardokat állítottak fel az elhízás kezelésében. Mindkét vállalat részvényárfolyama jelentősen emelkedett az elmúlt években, és árazási szorzóik jelentős prémiumot mutatnak más gyógyszeripari részvényekhez képest. Előrejelzések szerint ez a két vállalat domináns helyzetben marad, és 2030-ban az elhízás elleni készítmények piacának mintegy 80%-át fogják birtokolni.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.