ESG alapú befektetés fenntarthatóság zöld alapok

Szürke – Világoszöld – sötétzöld, avagy ismerjük meg az ESG különböző szintjeit!

by Total Return 2023. szeptember 19.

Az utóbbi években egyre nagyobb teret és hangsúlyt kap a felelős befektetés, vagy szakmai körökben ismertebb nevén ESG, azonban még kevesen tudják, hogy ez több szinten is megvalósulhat, és különböző szabályozások vonatkoznak az eltérő szintekre.  A pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló legújabb EU rendelet, az SFDR 2020-ban lépett hatályba. Ez kategorizálja a különféle befektetéseket az ESG-szempontokhoz való viszony szempontjából.

Eszerint az ú.n. Article 6-os befektetések / befektetési alapok azok, amelyek a fenntarthatósági kockázatokat nem minősítik relevánsnak: integrálják a fenntarthatósági kockázatokat a befektetési döntésekbe, de nem rendelkeznek ESG fókusszal. Ez ugyan egy nevesített kategória a szabályozásban, de megengedi, hogy ezen alapok csak a kockázatok szintjén vegyék figyelembe a fenntarthatósági szempontokat. Az Article 8-as alapokon kívül minden VIG Alapkezelőnél megtalálható befektetési alap ebbe a kategóriába tartozik.

Az Article 8-as (világoszöld alapok) már célul tűzik ki a környezeti vagy társadalmi jellemzők előmozdítását, emellett pedig figyelembe veszik azt is, hogy egy adott vállalkozás helyes vállalatirányítási gyakorlatot követ-e. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy negatív szűrőket (Kizárási Lista) határoznak meg befektetési politikájukban – például nem fektetnek súlyosan károsító iparágak vállalataiba (ilyenek például a jelentősebb fűtőszenes kitettséggel rendelkező vállalatok, vitatott fegyverek gyártásával és értékesítésével foglalkozó vállalatok, továbbá a dohányipari cégek és az ENSZ Globális Megállapodását súlyosan sértő vállalatok), vagy figyelembe veszik a különböző minősítő cégek által meghatározott ESG osztályozást.  A VIG Alapkezelőnél jelenleg két, Article 8-as szabályozásnak megfelelő alap található, ezek a VIG Maraton ESG Multi Asset Befektetési Alap és a VIG Feltörekvő Piaci ESG Részvény Befektetési Alap, de a közeljövőben a termékpaletta bővülése várható.

A fenntartható befektetések legmagasabb szintjét az Article 9-es (sötétzöld) alapok képviselik, melyeknek célja a fenntartható befektetés, azaz a környezetre vagy társadalomra gyakorolt pozitív hatás kifejtése. Ezt azt Article 8-as alapoknál már bemutatott negatív szűrők mellett pozitív szűrők alkalmazásával valósítják meg: például meghatározhatnak egy küszöbértéket arra vonatkozóan, hogy a portfólióba tartozó vállalatok valamely fundamentumának (pl. árbevétel, EBIT, capex) hány százaléka kapcsolódjon környezeti vagy társadalmi célkitűzéshez. Ezen kívül az alapnak lényegesen hozzá kell járulnia egy, az EU Taxonómiában megtalálható célkitűzéshez és befektetéseit úgy kell megvalósítani, hogy azzal ne sértse a többi, abban található célkitűzést sem. Az Article 9-es alapok integrálják befektetésekbe az ESG piramis csúcsát jelentő aktív részvényesi szerepvállalást is (Engagement), melynek értemében aktív szerepet vállalnak abban, hogy a portfólióban szereplő vállalatok fejlesszék ESG politikájukat.

A 9. cikkely lényege tehát a fenntartható befektetés, de az ESG szempontok mellett természetesen ezeknél az alapoknál sincsenek figyelmen kívül hagyva a szokásos vállalati fundamentumok, és az alap kezelője minden esetben törekszik arra, hogy az ESG szempontok szerint leszűrt, és alap befektetési politikájába illő vállalatok közül elsősorban azokat tartsa a portfólióban, amelyek a hagyományos értékelési szempontok szerint a legmegfelelőbbek.  Magyarországon jelenleg nincsen az Article 9-es szabályozásnak megfelelő befektetési alap, de mi, a VIG Alapkezelőnél jelenleg is azon dolgozunk, hogy hamarosan a magyar befektetőknek is lehetőségük legyen a fenntarthatóság legmagasabb szintjén megvalósítani befektetéseiket.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.