egyéb érdekesség

Szomjúság

by totalreturn 2016. december 19.

Magyarországon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy nem probléma megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jutni, nem csak saját személyes igényeink fedezésére, de a mezőgazdasági termelést illetően is. Ez nem mindenhol van így. Az alábbi ábra a világ azon területeit mutatja, ahol az átlagosnál nagyobb probléma a vízhez jutás, illetve ahol a rendelkezésre álló vízkészlet átlagosnál nagyobb részét használjuk fel évről évre.

Vízkockázati világtérkép

A vízzel kapcsolatos kockázatok a rendelkezésre álló víz abszolút mennyiségével, annak ingadozásával, a víz minőségével, a vízzel kapcsolatos társadalmi tudatossággal, a vízhez jutás biztonságával, és az ökoszisztéma sebezhetőségével kapcsolatos bizonytalanságok, veszélyek összessége. Az egészen halványsárga területeken a helyzet a legjobb, a piroson pedig a legrosszabb.

Bár Európában is vannak valamennyire kockázatos területek, vagy azért, mert kevés a víz, vagy azért, mert sok az ember, de Észak-Afrika vagy a Közel-Kelet igazi tűzfészek. Nem csoda, hogy mindenki el akar jönni onnan.

Forrás: World Resources Institute

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.