makrofolyamatok Monetáris politika piacok

Szeptemberi kamatemelés valószínűsége – napi chart

by totalreturn 2016. szeptember 9.

A fenti index a Citi úgynevezett CESIUSD indexe, ami ugyan a súlyozás alapján a devizára van kihegyezve, de szépen mutatja a trendet: az USA-ban a várakozásokhoz képest jelentőset romlottak a makro adatok július vége óta. Hogy picit a közelmúltra koncentráljunk: szeptemberben különösen csalódást keltő volt az ISM beszerzési menedzser indexek alakulása és az NFP is gyengébb lett. Az előbbi esetében a feldolgozóipari index alulteljesítése (49,4 lett a várt 52 helyett, ami 50 alatt már szűkülést jelent!) mögött az exportmegrendelések markáns csökkenése és a foglalkoztatási komponens gyengélkedése állt. Az ISM szolgáltató ipari beszerzési menedzser index is jelentősen elmaradt a várakozásoktól: 54,9 helyett, 51,4 lett, ami a legalacsonyabb szint 2010 óta.

Az augusztusi hónapban a munkanélküliségi ráta sem tudott tovább csökkenni, változatlanul 4,9% maradt (a várt 4,8% helyett), sőt a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak (NFP) száma is csak 151 ezerrel bővült a 180 ezres elemzői várakozásokkal szemben. Ez utóbbi az elfogadható tartomány alja, ami még nem árazza ki teljesen a kamatemelést. A két adat mindazonáltal a munkaerőpiac telítődését mutatja. A Fed szempontjából azonban még inkább kedvezőtlen az átlagos órabérek 0,1%-os bővülése a várt 0,2% helyett, hiszen a csökkenő bérdinamika az infláció felpörgését gátolja, ez pedig szintén aláássa a kamatemelési terveket.

Ezek alapján nem is akkora meglepetés, amit a következő ábra mutat:

 

A piaci várakozások hatalmasat estek: míg korábban 40-45% körül mozgott a szeptemberi amerikai kamatemelés valószínűsége, addig ez az érték most alig 20% fölött mozog.

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

 

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.