piacok

Ilyenek a 21. század sikeres befektetői

by totalreturn 2018. augusztus 10.

Idén ünnepli 20 éves jubileumát a Budapesti Értéktőzsde távkereskedési rendszere, amit ünnepélyes keretek között vezettek be 1998 novemberében. Az újítás soha korábban nem látott távlatokat nyitott meg a befektetők előtt, ám egyúttal a nyílt kikiáltásos kereskedés végét is jelentette. 134 legendás év után ugyanis, örökre alábbhagyott a pezsgés a parkett nagytermében.

 

Az azóta eltelt két évtizedben olyan mértékű pénzügyi- és technológiai fejlődés söpört végig a pénz- és tőkepiacokon, ami a befektetőktől gyökeres szemléletváltást követelt. Az elmúlt évek extrém alacsony kamat- és hozamszintjei miatt  pedig, egyre inkább a hatékonyság került az intézményi- és magánbefektetők fókuszába.

 

Minél hatékonyabb, annál sikeresebb…

Napjainkban a siker elengedhetetlen feltételévé vált a hatékonyság, olyan megoldások preferálása, ami a befektetők- és a szolgáltatók erőforrásait optimalizálva képes maximalizálni a befektetők hozamát. A hatékonyság legfontosabb tényezői:

 

  1. Online számlaigénylés: A legmodernebb technológiával dolgozó szolgáltatók rendszerei már azt is elérhetővé teszik az ügyfelek számára, hogy alig néhány kattintással igényelhessenek értékpapírszámlát. Az online igénylés nagy mértékben felgyorsítja a számlanyitás folyamatát, rengeteg időt spórol a szerződő feleknek és környezetvédelmi szempontból is előnyös.
  2. Kezelje pénzügyeit kizárólag online: Megtakarításai és befektetései kapcsán már arra is van lehetősége, hogy azokat kizárólag virtuálisan kezelje és ellenőrizze. Ezzel szintén erőforrást takarít meg a szolgáltatónak, ezért sokkal jobb kondíciókat képesek kínálni Önnek, mintha személyesen intézné ügyeit egy bankfiókban. Sőt, a legkedvezőbb ajánlatoknak köszönhetően ingyenes szolgáltatások egész sorát érheti el online ügyfélként.
  3. Automatizálja megtakarításait: Saját magának takaríthat meg időt és energiát, ha hosszútávú megtakarításait automatizálja. Jó példát jelenthet erre egy nyugdíj előtakarékossági számla, ahová a rendszer automatikusan átutalja az előre megállapított összeget és el is helyezi azt a kiválasztott befektetési alapba.
  4. Legyen képben a piaci folyamatokkal: Lehetőségeihez képest igyekezzen magát minél jobban kiismerni a pénz- és tőkepiacok világába. Olvasson releváns szaklapokat, online hírportálokat és szakmai blogokat, vegyen részt szakmai szemináriumokon vagy iratkozzon fel egy pénzügyi szolgáltató ingyenes hírlevelére.
  5. Legyen „smart” befektető: Megtakarításai és befektetései kapcsán is próbáljon meg minél többet kihozni a mobiltelefonjából. Kövesse nyomon az eseményeket online, állítson be automatizált jelzéseket az egyes árfolyamszintekhez és rendszerezze a hasznos információkat mobilalkalmazások segítségével. Mobilja számtalan módon képes Önt hatékonyabbá tenni.

 

Örökérvényű befektetési szabályok

A pénzügyekben is léteznek olyan örökérvényű szabályok, amin sohasem szabad változtatnia és amelyeket feltétlenül be kell tartania a siker érdekében.

 

  • Legyen nyitott, de szkeptikus: A világ folyamatosan változik, ezért a siker érdekében nyitottnak kell lennie az újdonságok iránt. Ha új terméket vagy szolgáltatást ajánlanak a figyelmébe, akkor soha ne  utasítsa el azt azonnal. Némi szkepticizmus azonban sokat segíthet ilyen esetekben is, teljesen helyénvaló ugyanis, ha sziklaszilárd érveket vár el az újdonságokkal kapcsolatban.
  • Csatlakozzon releváns közösséghez: Keresse az  Önhöz hasonló befektetők társaságát. Erre a közösségi hálózatokon keresztül már online is lehetősége nyílik. Egy Facebook csoportban például sok érdekes újdonságról, lehetőségről vagy potenciális veszélyről értesülhet.
  • Tanuljon a hibákból: Előbb-utóbb mindenki követ el hibákat a pénzügyei során. Egy szemfüles befektető viszont rengeteget tanulhat a saját hibáiból. Sőt, érdemes megfigyelnie mit hibáznak el a többiek és a tapasztalatai alapján tudatosan létrehozni a saját befektetői attitűdjét.
* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.