egyéb érdekesség

Részvényelemző verseny, egy résztvevő szemével

by totalreturn 2017. szeptember 29.

A CFA Research Challenge a CFA Society által szervezett részvényelemző verseny, amely egyetemi tanulmányokat végző fiatalokat céloz meg. Az évente megrendezésre kerülő versenyen a hallgatók feladata egy tőzsdén jegyzett vállalat 3-5 fős csapatban való fundamentális elemzése, majd erről tanulmány írása és prezentálása.

De gyakorlatilag, mit is jelent ez az egész?

Nagyon sok kutatást, ébren és csapattársaiddal töltött időt, tapasztalatszerzést és utazást. Ezek persze nem egyenletesen oszlanak el a verseny kb. 6 hónapja alatt. A verseny kezdeti szakaszában elsősorban egyéni munkára van szükség, ez formálódik át csapatmunkává az írásbeli elemzés leadását megelőző hetekben. Amennyiben a csapat által leadott elemzés megüti a szóbeli fordulóba való kerüléshez szükséges szintet, kezdődhet a prezentációra való felkészülés. Általában január végén kerül megrendezésre a CFA Society Hungary által szervezett helyi (magyar, szerb, horvát) forduló, amely 2018-ban az Aegon Alapkezelő támogatásával valósul meg. Az itt diadalmaskodó csapat az EMEA döntőbe jut tovább, ahol új elemzés készítése már nem szükséges, prezentáció viszont igen. Ha sikerül az, ami magyar csapatnak még sosem, és csapatoddal megnyeritek az EMEA döntőt, utolsó állomásként a globális döntőben kell prezentálni. Ennek helyszíne évente váltakozik Európa, Amerika és Ázsia között, 2018-ban Ázsia a soros.

Megéri-e?

Ahogy az előbbiekben említettem, 2018-ban Ázsia a soros…tehát a legjobbak nem csak dicsőséget, de egy utazást is nyernek. Ezen kívül egy olyan tapasztalattal lesznek gazdagabbak, amely egyenes utat jelenthet egy részvényelemzői / portfólió menedzseri karrier felé. Nem véletlen, hogy egyre több cég, köztük az Aegon Alapkezelő is fontosnak tartja a legjobb tehetségek megtalálását és megtartását. Idén először ezért a legjobb versenyzők lehetőséget kapnak arra, hogy gyakornokként betekintsenek 2015 után 2017-ben is az Év Alapkezelőjének választott Aegon Alapkezelő működésébe és aktív részesei legyenek sikertörténetének.

És szerintem megéri-e?

A globális döntőről épphogy lemaradó volt versenyzőként egyértelműen azt mondom, hogy igen. Bár a felkészülés során ezt még nem láttam, mind a CFA Charter, mind pedig a Research Challenge szakmailag rendkívül elismertnek számít, amely olyan előnyt jelentett társaimhoz képest mind pályakezdőként, mind pedig karrierem kezdeti szakaszában, ami mellé kevés egyéb dolog érhet fel. Ezen kívül nagyon sokat tanultam és fejlődtem, különösképp a prezentációs készségem és az angoltudásom.

Végezetül néhány tipp

  • A kevesebb néha több. Olyan csapattársakat válassz, akikkel megvan az összhang, hiszen nagyon sok időt fogtok együtt tölteni. Figyeljetek viszont arra, hogy ettől függetlenül legyetek különbözőek. Nem tud mindenki mindennel foglalkozni, meg kell találni az adott feladatra legalkalmasabb embert.
  • Szánj rá sok időt. Legalább kétszer annyi időt fog a verseny igénybe venni, mint most gondolod.
  • Fogadd el a segítséget. A felkészülés során több lehetőséged is lesz konzultálni szakemberekkel, ők olyan pontokra világíthatnak rá, amikre te magadtól nem is gondolnál.

A legfontosabb azonban az, hogy jelentkezz. Hiszen „mindegy milyen hosszú az út, ha nem indulsz el, nem érsz a végére”.

Jelentkezés itt:

https://www.aegonalapkezelo.hu/egyeb/cfa-institute-investment-research-challenge-2017-2018/

A fenti cikk Tomasovszki Tímea, az Aegon Alapkezelő részvényelemzőjének tapasztalatai alapján íródott, aki 2013/2014-ben csapatával részt vett a versenyen.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.