infláció

Részvényekkel az infláció ellen

by totalreturn 2020. november 27.

5 százalék infláció feletti hozam – az elmúlt 20 év átlagát nézve ezzel a kiváló eredménnyel büszkélkedhet világszerte a részvények háromnegyede.

Ez az oka, hogy a jól működő és elismert vállalatok részvényeit a befektetők igencsak jó infláció elleni „hedge”-ként tartják számon. Elméletileg ugyanis, ha nőnek az árak, akkor egy versenyképes cég az emelkedő költségeket viszonylag jól be tudja árazni, és képes hosszútávon is megőrizni profittermelő képességét.

Rövidebb, 5 éves távlatot vizsgálva viszont már más a helyzet, és nem ennyire egyértelmű a kapcsolat a részvények árfolyama, és az infláció mértéke között. Érdemes tehát inflációs időszakban is óvatosnak lenni, még az elismert vállalatok részvényeinek értékpapírjaival is.

 

Venni vagy nem venni – az itt a kérdés

A fentiek alapján kijelenthető, hogy a részvények nagyon hasznos elemei lehetnek egy olyan befektetési portfóliónak, aminek elsődleges célja egy magasabb mértékű infláció feletti hozam elérése. A sikerhez azonban három fontos tényezőre mindenképpen ügyelni kell:

  1. Gondolkodjon hosszútávon! Az infláció elleni védekezés hosszú távú stratégia, ahol legalább 5-7 éves időtávban kell gondolkodni.
  2. Ügyeljen a helyes súlyozásra! Az infláció elleni harc egyik legfontosabb eleme az eszközosztályok közötti diverzifikáció, tehát egy részvénytiszta befektetési portfólió túlzott kockázatot is jelenthet. Érdemes a portfólióba megfelelő súlyban árupiaci befektetéseket vagy kötvényeket is vásárolni.
  3. Maradjon aktív! A stratégiának kell hosszú távúnak lennie, nem az egyes részvények tartásának. Ez azt jelenti, hogy érdemes olyan befektetési lehetőséget választania, ami rugalmasan reagál az aktuális részvénypiaci történésekre és lecsap a kedvező lehetőségekre.

 

Befektetési alappal az infláció ellen

Az infláció elleni küzdelem során egyszerű, átlátható, és költséghatékony megoldást nyújthat a magánbefektetők számára egy olyan befektetési alap megvásárlása, ahol

  • profi, akár több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek kezelik a részvényeket is tartalmazó befektetési portfóliót,
  • az aktuális piaci események tükrében változik a kötvények, részvények, vagy árupiaci eszközök súlya a portfólión belül,
  • költséghatékony módon fektethetnek be a hazai magánbefektetők is a nemzetközi részvénypiacon

Jó példa erre az Aegon Panoráma Származtatott Alap, ami ráadásul abszolút hozamú stratégiát követ, vagyis emelkedő és csökkenő árfolyamokból is képes hozamot produkálni a befektetőknek.

 

Még 4 érdekes cikk az inflációról

Ha felkeltettük az érdeklődését a téma iránt vagy még több hasznos információhoz szeretne jutni az infláció elleni védekezéshez, akkor ajánljuk figyelmébe cikksorozatunk további részeit is, amelyekből megtudhatja:

  1. Milyen kockázatokat és lehetőségeket rejt magában az infláció mértékének emelkedése?
  2. Mely szakmai szempontok alapján gondolja a FED (Egyesült Államok Központi Bankja), hogy emelkedő inflációs időszak köszönt ránk?
  3. Milyen szerepe van az árupiaci termékeknek (arany, ipari alapanyagok, termények) az infláció elleni védekezés során?

Hogyan vetett véget a hiperinfláció a Római Birodalomnak és Magyarország korábbi valutájának, a pengőnek?

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.