piacok

Részleges ellentmondás

by totalreturn 2015. november 23.

A vállalati kötvények és a részvények közti eltérő trendekről már volt szó, most csak frissítem a jelentést. Emlékeztetőül itt a hosszú távú együttmozgást mutató grafikon, amin jól látszik, hogyan vált ketté a részvénypiac és a vállalati kötvénypiac 2014-ben: a kockázatosabb bóvlikötvények alulteljesítik befektetési kategóriájú társaikat (fehér vonal), miközben a részvények (sárga vonal) csúcsra mentek, és eddig ott is maradtak.

Az iBoxx USD High Yield és Investment Grade indexek relatív teljesítménye és az S&P 500 index áralakulása 1998. óta

A heti bontású ábrán jól látszik az őszi eladási hullám és annak utórezgései is: a részvények, legalábbis a nagy kapitalizációjú kibocsátásokat tartalmazó S&P 500 (sárga vonal) a nyári csúcs felé kapaszkodik vissza, miközben a hulladék kötvények teljesítménye a jó minőségű adósokéhoz képest (fehér vonal) nem javul. Megáll-e így a lábán a részvénypiac, ha a rizikósabb kötvények elől közben folyamatosan fogy az oxigén?

Az iBoxx USD High Yield és Investment Grade indexek relatív teljesítménye és az S&P 500 index áralakulása az elmúlt három évben

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a részvénypiac teljesen félvállról venné a vállalati kötvénypiac szenvedéseit, különösen úgy, hogy az amerikai vállalatok adóssága nem kicsi. Míg a tőkeerősebb, jobb pozícióban levő óriáscégek állják a sarat, addig a kis kapitalizációjú, nagyobb kockázatú vállalatok részvényei ugyanúgy szenvednek, mint a hulladék kötvények. A kisebb vállalatok részvényeit tartalmazó Russel 2000 index és az S&P 500 relatív teljesítménye (sárga vonal) pont úgy mozog, mint a bóvli és a jó hitelminősítésű kötvények relatív teljesítménye (fehér vonal), azaz a részvénypiac a kisebb vállalatok földbe döngölésével kezeli a kötvénypiaci stresszt, és békén hagyja a nagyvállalatokat. Kérdés, hogy ez meddig tartható így fenn.

A bóvli és a befektetési kategóriájú kötvények relatív teljesítménye, valamint a nagy és kis tőkeértékű cégek relatív teljesítménye az elmúlt három évben

A teljesség igényével azért el kell mondani, hogy a bóvli kötvényeken belül leginkább az energiaszektor és a nyersanyagkitermelők között van vérfürdő, de nem csak ők húzzák le a teljes vállalati kötvénypiac értékeltségét. Holnap hozok egy ábrát arról, vajon csak a nyersanyagszektor vesszőfutásáról van-e szó, vagy inkább a teljes bóvli kötvénypiac van nyomás alatt.

Forrás: Bloomberg, Aegon

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.