hozamok Monetáris politika

Refláció: beáraztuk vagy van még tovább?

by totalreturn 2017. április 4.

2016. év eleje óta óriási fordulat következett be a világban. Akkor pánik volt, jelentős esés a kockázatos eszközök piacán és bizony egyre több elemzés taglalta, hogy már mennyire előrehaladott állapotban vagyunk a jelenlegi üzleti ciklusban, drágák a részvények és talán már közeleg a recesszió.

Hol van már mindez? Azóta a növekedési kilátások jelentőset javultak, az olajár többé-kevésbé stabilizálódott (ezzel megágyazva a bázishatások miatt az infláció visszatérésének), Trump ígéretei és tavaly év végi megválasztása pedig tovább fűtötte az optimizmust. A részvények szárnyalni kezdtek, a kötvényhozamok pedig megugrottak. A monetáris politika is fordult: eleinte csak az extrém laza intézkedések létjogosultsága kérdőjeleződött meg, megszaporodtak a mellékhatásokról szóló szakmai anyagok, majd a FED kamatot emelt, Európában kicsit meghosszabbították a QE-t, de alacsonyabb fokozatra tekerték a gombot, manapság pedig már az amerikai mérlegfőösszeg esetleges változásairól lehet egyre többet olvasni.

Ugyanakkor ahogy egyre több neves befektetési guru a kötvénypiaci bessz elérkezését jósolta meg, mindezt pedig az amerikai 10 éves hozamok 2,6% feletti szintjével azonosította (ha a heti záró tartósan felette lesz), egyelőre ez nem jött el. Sőt, most éppen az látszik, hogy az 1 éves charton letörtük a 100 napos mozgóátlagot, és az eddig komoly támasznak bizonyuló 2,3%-os szintet ostromolja a 10 éves papír hozama, immáron negyedszer. (Nyilván ehhez az is kellett, hogy a nagy frekvenciás makroadatok azért picit gyengébbek lettek mostanság az USA-ban.)

 

Az 5 éves, heti bontású charton pedig lassan odaértünk a 200 napos mozgóátlaghoz.

 

Technikailag ez eléggé negatív, csak ez alapján inkább a hozamok emelkedését kellene várnunk (persze az is igaz, hogy amelyik támaszt egyre többször teszteli a piac, az gyengébbé válik). Ahogy a korábbi bejegyzéseinkben kollégáim írták: a Trump-rally egyelőre behalt és ez bizony erőteljesen közrejátszik a hozamcsökkenésben is.

A fundamentumok sokat javultak, ez nyilván a hozamok emelkedését indokolja, nyilván ez alá is támasztja a korábbi hirtelen, jelentős emelkedést és inkább a jövőbeli várakozások is ebbe az irányba mutatnak, ugyanakkor nagy kérdés, hogy ebből már mennyit árazott be a piac. Vélhetően sokat és novemberben előre szaladtunk. Kicsit távolabbról szemlélve a dolgokat nagyjából ez lehet a helyzet: a jelenlegi képünk a globális gazdaságról/növekedésről nagyjából alátámasztja a jelenlegi szinteket, további hozamemelkedés inkább akkor várható, hogy ha tovább tud javulni a globális növekedés (emelkednek a várakozások). Amíg erről a frontról nem kapunk újabb muníciót, leginkább a sávozás várható? (Persze az európai hozamok, főleg a német esetében kicsit más a helyzet, hiszen az extrém drágának tűnik.)

Minden esetre kövessük az amerikai 10 éves hozamokat, és nézzük, melyik forgatókönyvet kezdi árazni a piac (letörés: túl előreheladtunk a reflációs befektetésekkel, talán a makroadatok is kicsit romolhatnak; sávozás: stabil növekedés, a várakozásoknak megfelelően; kitörés 2,6% fölé: valamivel nem számoltunk, pörög a gazdaság).

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.