piacok

Pozor! További jüanleértékelés!

by totalreturn 2016. május 11.

5 százalékkal gyengébb a jüan a dollárhoz képest, mint tavaly év elején, ami nem nagy különbség, mégis, az azóta bekövetkezett kétszeri gyengülés (ami, mivel fix árfolyamrendszerről beszélünk, hivatalos leértékelést jelent) jelentős tőkepiaci turbulenciákkal járt együtt. Úgy néz ki, a hatóságok ismét engedik az árfolyamot finoman megcsúszni, jóllehet, momentán nincs pánik.

A jüan árfolyama a dollárhoz képest heti bontásban

Kína kétségkívül izgalmas hely, de most izgalmasabb az, hogy a deviza gyengülése/gyengítése — amennyiben tényleg bekövetkezik — úgy odaver-e a kockázatos piacoknak, pl. a részvényeknek, mint ezt tavaly nyáron és idén december-januárban tette. Mivel eddig két esetből kétszer ez történt, az óvatosság nem árt. Viszont a stikában történő leértékelés ellenére stressznek jelét magán a jüan-piacon még nem látni.

Az onshore és az offshore jüan árfolyama, valamint az offshore jüan kamatok

A kicsit bonyolult fenti ábra azt mutatja, hogyan alakult a jüan hivatalos árfolyama (fehér vonal), és mellette hogyan mozog a szabadon kereskedhető offshore változat (sárga vonal). A deviza hivatalos hárombetűs kódja a CNY, még az offshore változaté a CNH. Az előző két stresszhelyzetben (2015. nyár, illetve a december-januári időszak) spekulációs nyomás is beindult, legalábbis ilyen vagy olyan okból sokan igyekeztek dollárral szemben olyan kínai devizát eladni, amit tudtak. Az USDCNH árfolyam ezért elszakadt a hivatalos onshore árfolyamtól, januárban például a 6,58-as hivatalos fixing mellett 6,70 volt az offshore jegyzés, egyszerűen azért, mert a két piac közti átjárást biztosító szereplők számára túl nagy volt a nyomás az offshore piacon. Ennek most nincs nyoma.

Hasonló tendenciáról tanúskodik a zöld vonal is, ami a határidős CNH-árfolyamokban árazott kamatszintet mutatja. A részletekbe nem érdemes belemenni, de a fejlődő országok devizájában, különösen akkor, amikor a deviza nem szabadon lebeg, leértékelődési nyomás hatására a helyi kamatszint emelkedni szokott. Tavaly tavasszal illetve nyáron az offshore kamatok a 3 százalékról 4,5 százalékra emelkedtek, januárban pedig a 6 százalékot is elérték, jelezve a helyzet komolyságát. Most a kamatok egyelőre nem mozdulnak, tehát teljesen rendezett, irányított leértékelésről van szó, amire a piac még nem pörgött rá.

A dolog akkor lenne komoly, ha a kamatokon is látszódna a stressz. Meglátjuk, ebben lesz-e valami. Ha igen, akkor jöhet a fedezékbe vonulás.

Forrás: Bloomberg

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.