piacok

Erre számíthat 2019-ben a pénz- és tőkepiacokon

by totalreturn 2019. január 22.

„Extrém alacsony kamatok, megtorpant bikapiac és egyre borúlátóbb nemzetközi prognózisok” – röviden így lehetne összefoglalni, mi történt 2018-ban a pénz- és tőkepiacokon.

És mivel a klasszikus értelemben vett októberi „veszélyzónán” túl vagyunk, így a piaci szereplők többsége az alábbi dilemmákkal kűzdve  már 2019 kihívásaira fókuszál,

 

Lesz válság 2019-ben vagy sem?

Annak ellenére, hogy egyre több negatív hangvételű prognózis lát napvilágot, egyelőre semmiféle kézzel fogható gazdasági esemény nem utal egy esetleges 2019-es piaci összeomlásra. Kockázatok persze szép számmal akadnak:

  1. Trendforduló: Az évek óta tartó “bikapiac”(az évek óta, folyamatosan felfelé irányuló árfolyamok) ősszel kissé megtorpant és egyelőre még nem tudni, hogy ez már a trendforduló első szele vagy csupán egy átmenteni korrekció. A kérdésre pedig a 2019-es év fogja megadni a választ.
  2. EU választások: 2019-ben tartják az európai uniós választásokat, ahol két igencsak eltérő gazdaságpolitikai szemlélet méretteti meg magát és nem tudni miként fognak erre reagálni a piacok.
  3. Alapkamat-emelés: A tőzsdék vélhetően már kiárazták a jövőben várható kamatemeléseket. A jelenlegi prognózisok szerint azonban mintegy 10 százalék esély van arra, hogy a FED egy esetleges kamatemelés bejelentéssel lepje meg a piaci szereplőket 2019-ben. A kamatkockázat tehát elenyésző, azonban létezik.

 

A nyugodt felkészülés időszaka

Annak ellenére, hogy valódi aggodalomra egyelőre semmi oka sincs, kellő előrelátással már elkezdhet felkészülni a következő korrekcióra.

  • Közeleg a gazdasági ciklus vége: Barátkozzon meg a gondolattal, hogy a kapitalista gazdasági modellek természetes velejárója, hogy a ciklusok végén át kell élni kisebb-nagyobb válságokat. Egyre több pénzügyi szakember véli úgy, hogy a jelenlegi ciklus a végéhez közelít.
  • A válság lehetőség is.  Próbáljon meg optimistán gondolkodni és lássa meg a válságokban rejlő lehetőségeket is. Manapság ugyanis számos olyan pénzügyi eszköz létezik, ami a tőzsdei esésekből is tud profitálni.

 

Az 5 legjobb pénzügyi tipp 2019-re

A hosszútávú szemlélet, a rugalmasság és a józan gondolkodás lehet a legkifizetődőbb hozzáállás 2019-ben is. Ezeknél jobb hozammaximalizáló- és kockázatcsökkentő eszközt aligha találhat egy befektető a piacon.

  • Ragaszkodjon a stratégiához! Megtakarítási- és befektetési döntéseinél továbbra is hosszútávon tervezzen és bármit is hozzon 2019, ne vegye le a végső célról (például: nyugdíjmegtakarítás) a szemét. Ha a megtakarításai számára kiválasztott termék árfolyama csökkeni is kezd, akkor is érdemes lehet kitartania a rendszeres vásárlás mellett, hiszen ilyenkor kvázi „leértékelve” juthat hozzá az eszközhöz, jelentősen lecsökkentve ezzel az átlagos bekerülési költséget. Ez a költségátlagolás módszere, amit Warren Buffett is előszeretettel ajánl a befektetők figyelmébe.
  • Sajátítsa el az aktív szemléletet! Az aktív befektetői szemlélet rengeteg előnyt kínálhat zavaros időkben, hiszen segítségével pénzügyi szolgáltatója sokkal rugalmasabban kezelheti pénzét. Jó példát jelentenek erre az abszolút hozamú befektetési alapok, amik az emelkedő-, eső- és oldalazó árfolyamokból is képesek profitálni a hagyományos alapokkal szemben.
  • Óvatosan a tőkeáttétellel! 2019-ben érdemes minimalizálnia vagy megszüntetnie tőkeáttételes pozícióit, hiszen egy gyors- és váratlan esésnél még stop megbízással is könnyen beszorulhat a spekulatív eszközökbe.
  • Ügyeljen a csalókra! Sajnos évről évre új trükkökkel jelentkeznek a pénzügyi szolgáltatások végzésére nem jogosult csalók, ami alól valószínűleg 2019 sem lesz kivétel. Legyen körültekintő és ne dőljön be a hamis ügynököknek vagy gyanús ajánlatoknak, akármennyire is szépen hangozzanak azok. Kizárólag olyan pénzügyi szolgáltatóval kössön szerződést, aki rendelkezik a Pénzügyi Felügyelet engedélyével.
  • Optimalizálja portfólióját! Minimalizálja költségeit, maximalizálja hozamait és keresse az új lehetőségeket. A legversenyképesebb piaci ajánlatok között számtalan akcióra bukkanhat: akár ingyenesen is kezeltetheti megtakarításait vagy extra hozamokat is elérhet.

 

 

+1 tipp: Tartós Befektetési Számla

2019-ben is érdemes lesz kihasználnia az államilag támogatott TBSZ konstrukciót, amivel 3 év után adókedvezményeket, 5 év után pedig adómentességet érhet el. TBSZ nyitására az egyik legoptimálisabb időpont az év vége, hiszen egy decemberi számlanyitással jelentősen lerövidülhet a gyűjtőév.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.