árupiacok

Pár olajos ábra

by totalreturn 2015. december 2.

Egy évvel az OPEC kijelentette, hogy a maga kínálatának csökkentésével nem fog alkalmazkodni a megnövekedett amerikai termeléshez, tehát ha túl sok az olaj, akkor essen csak az ára. Az eredményt tudjuk. A szaúdiak által dominált OPEC azért döntött így, mert az olajpiac termelési oldala mostanra teljesen megváltozott, és a marginális termelővé (tehát akik az utolsó hordó olajt kitermelik, vagy éppen nem termelik ki) a szektor jellemző szereplőihez képest kis méretű, de nagy számú amerikai cégek léptek elő. A szaúdi logika szerint az amerikai kibocsátás akkor fog csak csökkenni, ha a nagy integrált olajcégekhez képest átlagosan rizikósabb mérlegszerkezetű, és törékenyebb cash flow-jú amerikaiak közül a leggyengébbeket kivérezteti az alacsonyabb olajár. A szaúdiak tehát nyomták a pumpát, és ma az olajpiacon soha nem látott nagyságú a kínálat, amivel a kereslet nem tartott lépést.

Energy Intelligence Group globális kínálati és keresleti adata, millió hordó / nap

A kínálat relatív emelkedését jobban mutatja, ha a termelés és a felhasználás 12 havi átlagának különbségét nézzük. Az elmúlt húsz évben soha nem nyílt ekkora rés az éves termelés és felhasználás között, mint most, 2015-ben.

Az éves kínálat és az éves kereslet közti eltérés, millió hordó / nap

Az olajár változása megtette első hatását, az amerikai olajfúrótornyok száma drasztikusan csökkent.

Baker Hughes United States Crude Oil Rotary Rig Count Data

Ezek tehát tornyok, amelyek száma nem azonos a kutakéval, így a kibocsátás ennyire drasztikusan nem csökkent. Minden bizonnyal az exploratív fázisban levő tornyok számát vetették vissza, és a meglévő kutakból még jön az olaj. A nem konvencionális technológiák esetében viszont lényegesen rövidebb a beruházási ciklus, mint a hagyományos kitermelésnél, és már most látszik, hogy az év elejéhez képest a kitermelés trendszerűen már nem növekszik.

DOE EIA amerikai olajtermelés, millió hordó / nap

Arról kevesebb szó esik, hogy nem csak az olaj, hanem a gáz kitermelése is történelmi csúcson van.

DOE amerikai gáztermelés, mrd köbláb

Ennek okán a földgáz ára is tizenöt éves mélyponton van, ami rosszul jön az olaj mellett gázt is bányászó társaságoknak.

A földgáz tőzsdei ára az elmúlt huszonöt évben

Azon túl, hogy a magas olajárak mellett megkötött fedezeti ügyletek is kifutóban vannak, szembesítve a szektort az összeomló olajárakkal, az idei tél az El Niño miatt melegnek is ígérkezik, várhatóan lenn tartva, ha nem éppen csökkentve a gáz árát. A hőmérséklet jól látható az ún. heating degree days havi alakulásában: ez mutatja, összesen naponta hány fokkal volt hidegebb a fűtést nem szükségessé tevő hőmérséklettől. Mivel ez egy szezonálisan igen ingadozó adat, az alábbi ábrán az elmúlt öt év havi értékeinek a hosszú távú adott havi átlagtól vett eltérését mutatom úgy, hogy a magasabb értékek a szokásosnál melegebb hónapokat mutatnak. A szeptember-októberi adat önmagában még nem mond sokat a télről, de az óceánok és a szárazföld jelenlegi állapotából valószínűsíthető, hogy az elkövetkező hónapok a szokásosnál melegebbek lesznek, így megfeszített pénzügyekkel rendelkező szénhidrogén-kitermelők közül egy páran várhatóan le fogják húzni a rolót. Hogy ez a teljes termelést tekintve mire lesz elég, és hogy erre az OPEC hogyan fog pontosan reagálni, holnap este megtudjuk.

A havi Heating Degree Days eltérése adott havi átlagától

 

Forrás: Bloomberg, DOE, EIA

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.