államháztartási hiány infláció részvénypiacok

Pálfi György: nőhet az érdeklődés az olcsó magyar részvények iránt (Bloomberg)

by Total Return 2024. július 3.

A feltörekvő piacokhoz képest rekordalacsony értékelések, növekvő vállalati jövedelmezőség és a hazai megtakarítások részvényekbe történő, várható átcsoportosítása arra késztetheti a befektetőket, hogy átgondolják a magyar részvényekkel kapcsolatos megközelítésüket – írja cikkében a nemzetközi befektetők legfontosabb információ forrásának számító Bloomberg hírügynökség, amely szakértőként Pálfi Györgyöt, a VIG Alapkezelő részvényüzletág vezetőjét is megkérdezte a kilátásokról.

A magyar tőzsde átlagos árfolyam változását mérő BUX index nyereség alapú értékeltség szempontjából minden idők mélypontja közelében forog az MSCI EM benchmarkhoz, és nagyjából 35%-os diszkonttal a varsói WIG20 indexhez képest. Ezzel párhuzamosan a jelentősebb magyar tőzsdei vállalatok nyeresége megugrott – írja az elemzés.

A következő 10 hónapban lejáró 7 milliárd dolláros lakossági kötvény egy része valószínűleg helyi részvényekbe kerül, mivel az infláció az új hitelek hozamával együtt csökken. Ez inkább pozitív a BUX számára, ahol a negatív tényezők már be vannak árazva.

Az alacsony értékeltség szabályozási és politikai kockázatokban gyökerezik – hívják fel a figyelmet. A magyar kormány ugyanis az elmúlt években többször is módosított a szabályozásokon, hogy több bevételt vonjon ki a cégektől. Az államháztartás továbbra is feszült, és az európai uniós forrásokhoz való hozzáférés korlátozott Brüsszellel a jogállamisággal kapcsolatos konfliktusok miatt.

A magyar tőzsdei diszkont ugyanakkor „talán magasabb az indokoltnál” sok más piaccal szemben, és így „jó belépési lehetőséget kínál a befektetőknek” – mondja Pálfi György, a VIG Alapkezelő portfólió menedzsere és részvény üzletág vezetője.  Szerinte a tőzsdén jegyzett társaságok jelenleg magas jövedelmezősége „fenntartható, és azt feltételezzük, hogy ez még nincs beárazva”.

A BUX már eddig is rekord magasság közelében forgott, miután idén június közepéig dollárban számítva 9%-ot erősödött. Az értékelések és a források friss beáramlása további nyereséget eredményezhet. Budapest négy legnagyobb részvénye nyereséges és a finomító Mol Nyrt. kivételével az első negyedévben növekvő nettó eredményt mutatott. Az OTP Bank Nyrt., amely Kelet-Európa egyik legnagyobb hitelezőjévé nőtte ki magát, 23%-os profit ugrást ért el az egy évvel korábbihoz képest. Az egykor főként generikus gyógyszereiről ismert Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyártó cég nagy sikerű Cariprazine nevű gyógyszerének eladása megugrott, és betör a női egészségügyi szegmensbe is, 74%-os profit növekedéssel.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.