piacok

Négyből egy?

by totalreturn 2015. április 16.

Tegnapelőtt azon sopánkodtam, hogy van egy pár dolog, ami idegtépően sávozik. Most az egyik, mintha mozdulna.

Az olaj igyekszik felfele kitörni. Egyelőre a West Texas durálta magát igazán neki, a Brent még lemaradó.

West Texas

Brent

Ilyenkor kicsit segít, ha megnézzük, hogy a kapcsolt termékek hogyan mennek, van-e bennük olyan trend, ami visszaigazolja az alaptermék mozgását. Persze itt is vigyázni kell, mert simán lehet, hogy csak szívatás az egész.

Az első ilyen kapcsolt eszköz a rubel, ami igazából csak lazán kötődik most az olajhoz, hatással van rá a háború, a szankciók és minden, ami ezzel jár. A rubel, mint írtam a minap, az idei legjobban teljesítő főbb deviza, de az is látszik, hogy igazából nem az olajra megy, hanem egyéb faktorok állhatnak mögötte. Egyrészt biztos volt túllövés a tavalyi gyengülésben, és az sem kizárt, az idei évben az ukrán konfliktus nem súlyosbodik tovább. Ez nem jelenti azt, hogy bármi rendezés lenne, vagy hogy a háborús övezetben jobb lesz az élet (már amennyiben életnek lehet nevezni azt a szenvedést, ami az ottani lakosoknak jut), de feltűnő, hogy szinte itt a nyár, de a csapatmozgások intenzitása nem nőtt. Oroszország ugyan olyan képet fest magáról, mintha az agresszió határán mozogna, amit bármikor átléphet (idegen légterekbe és felségvizekbe hatol be rendszeresen különböző harci eszközökkel), de igazából új dolgokról nem lehet hónapok óta beszámolni. (A háttérben biztos megy egy csomó kavarás, de erről ugye nem tudunk semmit, a Baltikum elleni katonai csapás lebegtetése pedig már tavaly is alkalmazott taktika volt.) Most elértünk a 200 naposig, nem tudom, jelent-e ez valamit.

Rubel

A rubel mellett az orosz tőzsde is szárnyal, rubelben az idén a történelmi csúcsok közelébe ment, és most a dolláros verzió is igyekszik kitörni. Így együtt a rubelnek és a részvény piacnak már kicsit több köze van az olajhoz, és pozitív momentumindikátorok mellett higher high – higher low formában megy az index.

Russian Trading System Cash Index

Az energiarészvények a következők, amelyek elindulni látszanak. Elég vegyes csapat ez, a teljes vertikumban van mozgás, de maga az energia makroszektor még nem jött ki a sávjából.

S&P 500 Energy Sector Index

A részvényeknél lehet egy olyan hatás, hogy az olajár esésekor odaverték őket, alkalmasint beárazva egy olyan alacsony olajárnak a kockázatát is, ameddig végül az alaptermék nem esik be. Ebben az esetben egy nem emelkedő, mindössze stabilizálódó olajár mellett is jobb lehet a cégek pénzügyi helyzete és várható cash flow-ja, mint amire a piac a legrosszabb álmaiban gondolt, így a részvények jobban viselkedhetnek, mint ahogy az alaptermék mozog. Ebben az indexben egyébként a négy legnagyobb részvény nagyjából az index fele (Exxon Mobil, Chevron, Schlumberger, Kinder Morgan).

Egyértelműbben törtek ki a small cap energia részvények, ráadásul itt az első négy mindössze az index 20%-át képviseli, és 16 részvény hozza csak össze az 50%-ot. (Az index 110 részvényből áll.) A korai kitörés miatt most igazából a small cap vezet felfelé, valszeg kevesebb kis céget véreztet ki az olajár, mint korábban gondolták, ezért pattant ez a szegmens elsőként.

Russell 2000 Energy Index

Egyértelműbb kitörést produkáltak a részpiacok, amelyeket szemmel láthatóan nem húznak vissza a big cap integrált cégek.

Market Vectors Oil Service ETF

iShares U.S. Oil & Gas Exploration & Production ETF

Market Vectors Unconventional Oil & Gas ETF

A FRAK-ban elég hulladék a forgalom alapértelmezésben is, viszont a másik kettő elég izmos mennyiségek mellett emelkedett tegnap. Ez mindenképpen jó jel.

Vajon meddig tarthat egy pozitív olajpiac, ha nem esünk vissza a lehangoló kéthónapos sávba? Erre egyelőre nehéz választ adni, az olajpiac fundamentális változásainak eredő hatása még senki, még maguk a piaci szereplők számára sem teljesen világos. Technikai oldalról azt kell mondani, hogy a nagy odaverő után jelentős felpattanás sem kizárt, de tartós emelkedés nem valószínű. Ez utóbbi inkább a hosszú, több behalt kitörést, esetleg eszméletlen hintázást tartalmazó bázisépítés után szokott jönni. A kapcsolt eszközök teljesítménye mindössze annyit sugall, hogy további jelentős olajesés talán már nem várható. Talán…

Az ábrák forrása a Bloomberg.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.