piacok

Na és most mi lesz?

by totalreturn 2016. szeptember 19.

Ha jól emlékszem, még nem írtam bejegyzést a forintról, ez alapvetően Gábor vadászterülete, de az utóbbi események mellett nem akarok elmenni. Semmi tudományosat nem tudok hozni, csak egy euró/forint ábrát havi bontásban. A forint tkp. 2008. óta gyengül, időről időre nekiugorva a 320-as szintnek, hogy aztán onnan mindig visszaerősödjön egy kicsit. Ezek az erősödések azonban egyre lagymatagok voltak, ahogy az emelkedő vastag fehér vonal mutatja: először majdnem 260-ig, utána csak 280-ig, majd a végén csak 300-ig erősödött vissza a magyar deviza.

Az euró/forint árfolyam havi bontásban

Egy nap egy húszéves havi trendben persze nem jelent sokat, de figyelemre méltó, ahogy az árfolyam felminősítés pozitív hírét konfirmálja. Ha ez a rövid távú trend így marad, akkor a hónap végére a havi RSI 50 alá megy, amire 2008 óta csak egy-egy rövid átmeneti időre van példa. Ha pedig ott is maradna, az azt jelentené, hogy az árfolyammozgás hosszú távú trendje inkább lefelé (erősebb forint irányába) mutatna.

Ez komoly fejfájás az MNB-nek, ami mindent megtesz azért, hogy a forint ne erősödjön, sőt, ha lehet, egy kicsit gyengüljön is. Nulla százalékos infláció mellett egy erősebb árfolyam csak reménytelenebbé tenné a 3 százalékos inflációs cél elérését, főleg úgy, hogy főbb kereskedelmi partnereinknél is inkább az alacsony, mintsem a magas infláció okoz monetáris politikai fejtöréseket. Ezen felül az MNB mostani vezetése már többször jelezte, hogy szerintük a gyengébb árfolyamnak pozitív hatása lenne a konjunktúrára is, aminek a mostani mozgás pont ellene megy. Végezetül azt se felejtsük el, hogy az MNB-s alapítványok körüli pénzügyi machinációk forrása is a gyengébb árfolyam miatt a devizatartalékon realizált árfolyamnyereség volt, amit egy forinterősödés esetén megint csak el lehet felejteni.

Azt persze, hogy ez a letörés hosszú távon tényleg fenntartható-e, majd még meglátjuk, de 4-5 százalékos folyó fizetési mérleg-többlet mellett nem ördögtől való dolog egy deviza erősödésére számítani. Az MNB eddig is hajlandó volt experimentális monetáris politikát folytatni, így a mostani helyzetben nem kizárt, hogy megint kapunk az arcunkban valami pánikszerűt, valami meglepőt.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy a hosszú kamatok minimális emelkedése miatt elég zavarossá váltak a piacok, és a héten a Fed mellett a sokkal izgalmasabb helyzetben levő japán jegybank is ülésezik, ami további pénzpiaci turbulenciákat okozhat. A kelet-európai devizák azonban, köztük a forinttal, az elmúlt két év adok-kapokjában igen ütésállónak bizonyultak, így ne zárjuk ki annak lehetőségét, hogy a forint minden japán maszatolás mellett is erősödni tud. Ebben az esetben a 90 bázispontos irányadó kamat és a -0,05 százalékos egynapos betéti kamat még magasnak is bizonyulhat.

Forrás: Bloomberg, Aegon

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.