piaci érdekesség

Merre tart az Aegon Alapkezelő? – kihívások és kilátások

by totalreturn 2018. június 15.

Alapításának 20 éves évfordulóját ünnepli idén az Aegon Alapkezelő. Ennek alkalmából sajtóreggelire invitálták a cég menedzserei a szakújságírókat.

Az alapkezelő vezérigazgatója Kadocsa Péter egy frappáns előadással indította a programot. Ez három tematika köré épült fel:

  1. Két évtized tapasztalatai a CEE régióban.
  2. A piaci átrendeződés évei Magyarországon.
  3. Az Aegon Alapkezelő célja, stratégiája és kilátásai a következő években.

 

20 év a közép- és keleteurópai régióban

„A kilencvenes évek gyerekcipőjében járó pénz- és tőkepiaci folyamatok, a magánnyugdíjpénztárak megszűnése és az extrém alacsony kamatkörnyezetet gerjesztő világgazdasági válság azok a tényezők, amik alapjaiban rendezték át a CEE régió játékszabályait”

– emelte ki Kadocsa Péter az elmúlt két évtized negatív trendjeit.

A vezérigazgató összeségében nagyon sikeresnek ítélte meg a 1998-2018 közötti időszakot, hiszen az Aegon Alapkezelő az összes rá váró kihívásra megfelelő választ adott és képes volt minden piaci helyzetből kihozni a maximumot az ügyfelei számára.

  • A kilencvenes években még nehéz volt külföldi részvényekhez hozzájutni a magánbefektetőknek, ezért az alapkezelő az elsők között indította el Aegon Közép-Európai Részvény Alapját, ami az elmúlt 20 év alatt közel évi 9 százalékos átlaghozammal lepte meg a befektetőket.
  • A 2008-2011-es tőzsdei esések kapcsán is sikerült megtalálni a kedvező beszállási pontokat és a válságból lehetőséget kovácsolni az ügyfeleknek. A legjobb példa erre az Aegon Russia Részvény Alap volt, ami a válság két legnehezebb éve alatt megduplázta korábbi értékét.
  • Az elmúlt évek extrém alacsony kamatkörnyezetben az alacsony- és mérsékelt kockázatú alapok átlagosan 3% körüli éves teljesítményre voltak képesek, köszönhetően az abszolút hozamú stratégiának.

A piaci átrendeződés évei

„Az elmúlt 10 évben szinte teljesen átrendeződött a hazai- és a nemzetközi piac. Az ingatlan-  és a passzívan kezelt alapok térnyerése kissé negatívan, míg az abszolút hozamú alapok elterjedése nagyon pozitívan érintette az alapkezelő tevékenységét”

– mondta el Kadocsa Péter.

Az Aegon Alapkezelőnek az átrendeződés éveiben egyébként kétszer is (2015, 2017) sikerült elnyernie „Az év alapkezelője díjat” ami azért különleges teljesítmény, mert ez az elismerés a szakma és a konkurencia véleményét is tükrözi.

 

Jövőbeli célok, stratégiák, kilátások

„Az Aegon Alapkezelő  alapvetően a rendkívül magas minőségű, még a korábbiaknál is aktívabb vagyonkezelésben látja a jövőbeli potenciált, ahol még mélyebben tájékoztatják az ügyfeleket arról: milyen mechanizmusok alapján és miként működnek az egyes befektetési termékek és szolgáltatások a piacon. Az Aegon alapkezelő vezetői  a magas fokú aktivitásban hisznek, ezért a humán tőkébe fektet az Alapkezelő a Robo-advisorok helyett.”

– kezdte beszédének harmadik részét a cégvezető.

Ennek érdekében az Aegon Alapkezelő a válság óta 25-ről 50 főre emelte a belső, szakmai csapat létszámát és a teamen belül mindenki arra fókuszál, amiben a legnagyobb szakmai tapasztalattal rendelkezik.

Mindez nemzetközi szinten is megvalósult, ahol a magyar leányvállalat a CEE országok tevékenységére helyezi a jövőben a fókuszt, hiszen ebben szerzett leginkább tapasztalatot az elmúlt két évtizedben.

 

A sajtóreggelin felmerült 3 legérdekesebb kérdés

 

„A CEE fókusz nem szűkíti majd a hazai befektetők lehetőségeit?”

„Az Aegon Alapkezelőn keresztül továbbra is bármelyik régióban képesek lesznek befektetni az ügyfelek, hiszen az Aegon nemzetközi csapatán belüli tudásmegosztás segítségével minden régióról első kézből képes tájékozódni a hazai team. A hazai lehetőségek tehát egyáltalán nem szenvednek hiányt emiatt.”

 

A Fintech cégekkel milyen együttműködés várható a jövőben?”

„Egyáltalán nem zárkózunk el az együttműködés lehetőségétől, bár az Aegon Alapkezelő a fintech cégek passzív szemléletű stratégiájával szemben, sokkal inkább a még aktívabb portfólió menedzsmentben látja a jövőbeli potenciált, amit elsősorban saját fejlesztésű platformokon kívánunk megvalósítani.”

 

„Miben látják a hazai gazdaság sebezhetőségét?

„A magyar autóipar eléggé ráépült a német partnerek tevékenységére (Audi, Mercedes, stb.) amit a Trump elnök által életre hívott kereskedelmi háború kissé veszélyezteti a hazai gazdaság helyzetet. Egyelőre semmiféle extra kockázatot nem látnak az elemzőink, bár a kockázati tényezők száma egyértelműen növekedést mutat az elmúlt időszakban”

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.