piacok

Még, még, még, még, még, ennyi nem elég!

by totalreturn 2016. január 21.

Az olaj esése sok devizát kinyírt, első helyen persze az orosz rubelt. Oroszország amúgy is túlvállalta magát, a geopolitikai hatalmi játszmák nem két forintba kerülnek (az annexió óta Krímet is lélegeztető gépen kell tartani, az sem ingyen van), a porba hulló olajár pedig csak súlyosbítja azt, ami amúgy is. Egyszerű házi elemzésünk alapján a mexikói és a kolumbiai peso előtt az orosz rubel cserearányai mozognak legjobban az olajárakkal, és tavaly szemmel látható volt, ahogy a monetáris hatóság engedte az olajjal együtt gyengülni az árfolyamot, nagyjából fixen tartva a nyersanyag rubelárát. 

Dollár-rubel árfolyam az elmúlt tíz évben

A rubel árfolyamgrafikonjára nézve nem sok frappáns kifejezés jut az ember eszébe, de ha összevetjük a deviza árát az orosz gazdaság egyik alaptermékének árával, akkor azt látjuk, hogy csoda, hogy csak ennyire szállt el. Az olaj ára rubelben ugyanis még ilyen árfolyamgyengülés mellett is esett, ergo a deviza még 85-ös árfolyamnál is túl erős. Az olaj visszapattan 40-ig, akkor persze más a helyzet, de egyelőre pattanásnak nyoma sincs. Maradhat tehát a nyomás a devizán, és az egész orosz gazdaságon. Nem lennék most az antiimperialisták helyében.

A Brent ára rubelben az elmúlt tíz évben

 

Forrás: Bloomberg

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.