elemzés forint hazai pénzpiac

Meddig érdek a gyenge forint?

by TotalReturn Blog 2020. január 24.

Ahogy az emberek egyre jobban érzik a saját bőrükön a forint gyengülését, annál többször merül fel a kérdés, hogy meddig gyengülhet még a hazai deviza az euróval szemben. Ez a kérdés annál is égetőbb lesz, ahogy az emberek egyre inkább realizálják, hogy ha a 330-as szint körül tudnak váltani eurót az már jónak számít. Sajnos az a realitás, hogy fundamentálisan semmi nem változott tavaly óta, amikor először kezdte komolyan foglalkoztatni az embereket, hogy meddig gyengülhet a forint. 2019 novemberében 337 felett is kereskedtek vele, de az MNB verbális intevenciójának hatására 330 alá erősödött. Akkor úgy tűnt, hogy a 337-es szint egy elrugaszkodott ár volt, de mostanra már egy elfogadott szint lett.

A forint árfolyama reflektálja a makrogazdasági folyamatokat az országban. Úgy is felfoghatjuk egy adott ország devizáját, mintha az az ország részvénye lenne. Így feltehetjük a kérdést, hogy vásárolnánk-e részvényt a Magyarország nevű cégben? Tudva, hogy az ország politikai és gazdasági vezetése abban érdekelt, hogy a részvény minnél olcsób legyen (magasabb EURHUF árfolyam), a cég eredményes müködéséhez az olcsóbb részvény ár szükséges (a külföldi autógyárak csak akkor fektetnek be Magyarországon, ha olcsó a munkaerő, vagyis magasabb az EURHUF árfolyam) és a cég pénzügyi stabilitása lassan, de biztosan romlik (folyó fizetési mérleg). Ha figyelembe vesszük a fent felsorolt összes tényezőt, akkor már érthető, miért romlik folyamatosan a forint az euróval szemben.

De ez nem egy újkeletű dolog, ahogy azt a lenti grafikon is ábrázolja. 2003 óta, ahogy azt a piros trend vonal mutatja,  a forint átlagosan évente 2%-ot romlott az euróval szemben. Voltak extrém esetek, amikor több mint 10%-kal szakadt el a trendvonaltól, de ezeket a mozgásokat gyorsan visszakorrigálta. A különbség a tavaly novemberi és a mostani 337-es EURHUF között, hogy míg novemberben az MNB hatására a forint szinte rögtön visszakorrigált, most az MNB csak 2 napig tudta befolyásolni az árfolyamot. Ha az EURHUF árfolyam rövid időn belül nem megy vissza a 335-ös szint alá, akkor fentáll a veszély, hogy az MNB hiteltelenné válik és a forint lényegesen tovább gyengülhet az euróval szemben.

Ha az elmúlt 17 évet vesszük alapul, akkor technikailag ez a gyengülés akkár 360-365-ig is mehet, mielőtt az mondthatnánk, hogy a forint irreálisan gyenge az euróval szemben.

 

 

Kardos Zsolt
Senior termékspecialista

 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.