egyéb érdekesség

Dr. Doom, a világ legpesszimistább befektetés-elemzője

by totalreturn 2018. december 13.

„A végzet doktora.” – akár egy James Bond film fondorlatos módon világuralomra  törő negatív hősének a gúnyneve is lehetne, de egyáltalán nem erről van szó.

Dr. Doom ugyanis nem egy fiktív karakter, hanem létező személy. Thaiföldön élő, világhírű befektetési guru, aki Marc Faber néven Zürichben látta meg a napvilágot, még 1946-ban.

Neves tőzsdei- és gazdasági műsorok (CNN, CNBC, FOX) ismert elemzője, aki egy kicsit mindig másképp látja a világot, mint a világ önmagát.

 

 

Marc Faberről dióhéjban

  • Filozófiája: Faber pesszimista beállítottságú befektetés-elemző. Mindig mellébeszélés nélkül számol be a világgazdaságot vagy a reflektorfényben lévő részvényeket érintő legfontosabb veszélyekről és kockázatokról.
  • Beceneve: Hangzatos gúnynevét eredeti végzettségéről (közgazdasági doktorátus) és döntő többségében negatív hangvételű prognózisairól kapta.
  • Szakmai tapasztalata: Korábbi projektjei során bejárta az egész világot. 1978 és 1990 között New Yorkban, Zürichben és Hong Kongban is dolgozott vezető beosztásban, aminek köszönhetően óriási tapasztalatra tett szert.

 

Dr. Doom születése: Black Monday (1987)

1987. október 19-e hozta meg az áttörést Marc Faber számára. Amíg ugyanis a tőzsdéken kitört pániknak következtében az egész világon fejvesztve menekült a tőke a piacokról, addig Faber ügyfelei döbbent ámulattal figyelték az eseményeket. Mivel a vészjósló jeleket felismerve Faber képes volt prognosztizálni a válságot, előre likvidálta a kényes eszközöket ügyfelei portfóliójából.

 

Marc Faber Limited: a saját cég

1990-ben Dr. Doom megalapította saját befektetési- és tanácsadó vállalkozását, Marc Faber Limited néven. A cég szolgáltatásai közé tartozik többek között:

  • Pénzügyi- és befektetési tanácsadás hitelintézeteknek és vállalati ügyfeleknek.
  • Portfóliókezelési szolgáltatás extrém magas likvid vagyonnal rendelkező magánszemélyeknek.
  • Konferenciabeszédek tartása piaci helyzetelemzéssel.
  • Interjúk adása elismert médiumoknak.

 

Gloom, Boom & Doom Report

Faber havonta megjelenő hírlevelét befektetők és pénzügyi szakemberek tömegei figyelik árgus szemekkel világszerte. A „Monthly Market Commentary” bárki számára elérhető, aki hajlandó kifizetni az évi 12 összefoglalóért  300 dollárt. Sokan megteszik.

Az innen befolyó összegekből a szerző a szolgáltatás adminisztratív költségeinek fedezésén túl, a Thaiföldön élő nehéz sorsú gyermekek beiskoláztatását segíti. A projektnek köszönhetően eddig mintegy 2.000.000 dollár landolt a Child’s Dream alapítvány számláján.

 

Még 2 érdekesség Marc Faberről

  1. Ázsia felemelkedése: 2002-ben megjelent könyvében (Tomorrow’s Gold: Asia’s Age of Discovery), az elsők között tette le a voksát egy olyan új világ előtt, ahol az ázsiai régió meghatározó gazdasági szerephez jut.
  2. Hitelpiaci válság: A 2008 októberében kirobbant világgazdasági válság előtti években többször is felhívta a figyelmet a Egyesült Államokban található hitelpiaci kockázatokra és arra buzdított, hogy portfóliójuk egy részét tartsák aranyban a befektetők. Mindkettőben igaza volt.

 

Érdemes rá hallgatni?

Faber zseniális elme, de sok esetben túlzóan pesszimista. Mindenképpen azok közé a pénzügyi szakemberek közé sorolható, akinek érdemes mérlegelni a véleményét. Vakon követni azonban sem őt, sem más befektetési guru tanácsait nem szabad, hiszen nincs olyan elemző a piacon, aki tévedhetetlen lenne.

Ha tetszett a cikkünk, akkor olvassa el a többi pénzügyi szaktekintélyről szóló mini portrénkat is:

 

Kép forrása: www.marcfabernews.com

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.