közép-európai régió Lengyelország részvénypiacok

Makrogazdasági hátszél repítheti tovább a közép-európai részvényeket

by Total Return 2024. június 4.

Szujó Tamás, CFA –  VIG Alapkezelő

A lengyel piac januári korrekcióját követően cikkünkben azt írtuk, érdemes továbbra is a fókuszban tartani a lengyel részvényeket az átmeneti negatív hangulatot követően is. Aki tartotta befektetéseit a lengyel piacon, most nem lehet csalódott, ugyanis a cikk megjelenése és május 31. között a WIG20 index teljes hozama 8% feletti volt. Néhány hónappal később most azt gondoljuk, a közép-európai piac ereje a továbbiakban is kitarthat.

Fordul a kocka reálgazdasági téren

A 2023-as év növekedési képe egészen máshogy festett a tengerentúlon és Európában. Noha az eurozóna legnagyobb gazdaságai pozitív növekedést könyvelhettek el, az összkép igencsak negatív volt, amelyen nem segített a német gazdasági teljesítmény csökkenése sem. Ezzel szemben az amerikai gazdaság a szigorú monetáris politikára fittyet hányva és a kezdetben szerény elemzői várakozásokat is felmúlva 2,5%-kal tudott nőni. A közép-európai gazdaságok még a nyugat-európai társaiknál is mélyebbről indultak: egyrészről szenvedtek a gyenge német gazdaság teljesítményétől, másrészről az év első felében még éppen csak kilábaltak a 2022-es energiakrízis okozta folyó fizetési mérleg és a meredeken eső reálbérek válságából. A hajó lassan fordult, azonban 2023 második felében sikerült irányba állnia, amelyet a mérsékelt energiaárak és az EU-források körüli javuló hangulat is segített. A közép-európai gazdaságok teljesítménye így elkezdett elszakadni a továbbra is gyengélkedő nyugati társaiktól, a következő hónapokban pedig várhatóan átveszi a stafétát az amerikai gazdaságtól is.

Forrás: VIG Alapkezelő, elemzői konszenzus

Mindeközben a 2022-es év ördögének számító infláció dinamikája visszatért a fejlett piacokon is tapasztalt tényadatok tartományába. Noha a régió egyes országaiban az idei évben még várhatóan emelkedni fog az infláció üteme, ez leginkább technikai jellegű okokra lesz visszavezethető (kifutó ársapkák, ÁFA-emelés). Véleményünk szerint a továbbiakban az inflációs különbözet strukturálisan is mérsékelt szinten maradhat, így a 2022-es évben tapasztal devizapiaci volatilitás visszatérésére sem számítunk.

Forrás: VIG Alapkezelő, elemzői konszenzus

Korábbi várakozásunkkal ellentétben a lakossági fogyasztás visszapattanása még várat magára, noha a reálbér dinamika immár sok hónapja nagyon erős képet mutat. Nemrég Lengyelországban banki vezetőkkel találkoztunk, akik megerősítették, hogy a megtakarítások szintje emelkedik, tehát fenntartjuk várakozásunkat, hogy a fogyasztási trendekben a közeljövőben pozitív meglepetések jöhetnek.

Emelkedő nyereségvárakozások

A reálgazdasági folyamatok hosszabb távon jellemzően jól tükröződnek a részvénypiaci folyamatokban, rövidebb távon viszont a nyereségvárakozások alakulása talán még jobb prediktív erővel bír. A fentebb bemutatott reálgazdasági folyamatok az elemzők számai szerint a 2025-ös profitok tekintetében is meg fognak mutatkozni, a CETOP közép-európai részvényeket tömörítő indexére vonatkozó  profitaggregátum-várakozás idén eddig 6%-kal került feljebb.

Forrás: VIG Alapkezelő, elemzői konszenzus

Az olajcégek (így a PKN és a MOL) profit várakozásai némileg lejjebb kerültek, azonban a legnagyobb súllyal bíró pénzügyi szektor nyereség várakozásai felfelé módosultak. Ez utóbbi folyamatot erősen táplálta, hogy a globális folyamatokat lekövetve a várható régiós jegybanki kamatpálya is jelentősen felfelé tolódott, azaz a monetáris döntéshozók vélhetően jóval óvatosabban fognak kamatot vágni, mint fél éve gondoltuk. A fentebb bemutatott növekedési kilátások alapján azt gondoljuk, a vártnál tovább fennmaradó restriktív környezetben a régió attraktivitása akár tovább is nőhet, hiszen a döntéshozóknak kevésbé vékony kötélen kell táncolniuk ahhoz, hogy a sokváltozós célfüggvényben minden téren kielégítő válaszokat adjanak. Ebben a környezetben továbbra is jól teljesíthetnek a bankok, mert egyszerre maradhat fent a magas kamatmarzs, miközben a hitelezés volumene bővül az erős gazdasági produktum miatt.

A közép-európai sztori tehát továbbra is erős képet fest, amelyet támogat az olcsó értékeltség. A lengyel és osztrák piacon az általunk várt felértékelődés már elkezdődött, azonban még mindig a hosszú távú átlagos értékeltségi szintek alatt tartózkodnak, miközben a reálgazdaság meglátásunk szerint még a hosszú távú átlagnál is pozitívabban fest (Lengyelországban egyre több elemző vár bőven 4% feletti gazdasági növekedést 2025-re!). A magyar részvénypiac globálisan is a legolcsóbbak közé tartozik, jelenleg a török piaccal forog közel azonos szinten, így a kockázatokat jelentős mértékben beárazottnak látjuk.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.