piaci érdekesség

„Magyarország legerősebb vagyonkezelő csapatát építjük”

by totalreturn 2022. december 16.

Három év alatt megháromszorozódó kezelt vagyonállományt tervez és az első három piaci szereplő közé nőne az Aegon Alapkezelő. Az újonnan jött, impozáns lehetőségekről és a 2023-as év formabontó újításairól kérdeztük a januártól már ezermilliárdos vagyont kezelő társaság elnök-vezérigazgatóját, Kadocsa Pétert. 

 

“a budapesti döntési központú vagyonkezelés – ahol komoly befektetési döntések születnek – nemzeti érdek. Más országokban összegyűjtött vagyonokat is Magyarországra hozunk”

 

2020 augusztusában körvonalazódott a bennfentesek számára, hogy változás várható az Alapkezelő tulajdonosi körében. Fél évvel a tranzakció lezárása után hogyan értékeli a folyamatot?

Elmondhatjuk, hogy egy hosszú, többlépcsős folyamat után – aminek néha mi sem láttuk a végét – kifejezetten jó, minden érintett számára előnyös kompromisszum született. Ezt támasztja alá, hogy az akkori három „kérőből” az a másik kettő, aki végül nem lett befutó, ma nem működtet alapkezelőt Magyarországon. Az osztrák VIG viszont újra felvette stratégiájába ezt a tevékenységet. 

 

Az új tulajdonos megjelenése milyen lehetőségekkel kecsegtet?

A 30 országban összesen 50 biztosítótársaságot működtető VIG elsődleges célja az volt, hogy megerősítse jelenlétét és első legyen a magyar biztosítási piacon. Ugyanakkor a világ első számú vállalati tanácsadója, az amerikai McKinsey segítségével kidolgozott, 2025-ig tartó stratégiájának – az ügyfelek még jobb kiszolgálása érdekében – sarkalatos pontja a saját vagyonkezelési központ létrehozása és integrálása. A biztosítók működésének egyébként is fontos területe a megtakarítások kezelése, ugyanakkor jó lehetőség a szigorúan vett biztosítási területről való kilépésre is. 

 

Ez meglátszik az ilyen társaságok értékeltségében is?

Igen, a saját vagyonkezelővel rendelkező biztosításokat magasabban árazzák, hiszen jövedelmezőségi szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy a képzeletbeli üzleti tortának egy vaskos szeletét kiengedik-e egy harmadik, külső szereplőnek, vagy sem. A VIG volt az egyetlen a magyar Aegon-csoport iránt érdeklődő három befektető közül, amelyik ezt felismerve a biztosító mellett az Alapkezelő iránt is kiemelt érdeklődést tanúsított.

 

A VIG Közép-Európában multibrand stratégiát működtet, az Alapkezelő mégis VIG néven fut majd, míg a biztosító az egyébként ambiciózus Alfa néven bont vitorlát. 

Ami szintén azt mutatja, hogy itt nem egy helyi működésről van szó, több országban is meg akarunk jelenni, és ehhez az anyacég központi ernyő-brandje a leghatékonyabb forma. Nem zavarja össze az ügyfeleket és más a súlya is egy-egy országban.

 

Egyszerűbb, mondjuk, Csehországban a már régió szerte ismert osztrák csoport zászlaja alatt megjelenni, mint magyar pénzügyi szolgáltatóként?

Mindenképpen. Ugyanakkor a magyar állam – a biztosítónak köszönhető – résztulajdona és stratégiai partnersége is fontos üzenet a stabilitás szempontjából. A „házassággal” egyébként az állam is jó jár, a budapesti döntési központú vagyonkezelés – ahol komoly befektetési döntések születnek – nemzeti érdek. Más országokban összegyűjtött vagyonokat is Magyarországra hozunk. 

 

Ez alkalmasint azt is jelenti, hogy a korábbinál nagyobb piac nyílik meg mondjuk a magyar államadósság finanszírozása előtt?

Azt is, de persze közel sem csak azt, hiszen az ügyfelek érdeke az első. De például egyfajta megalapozatlan idegenkedést a hazai eszközöktől tompíthat egy magyarországi döntéshozatal. Ez minden érintett elemi érdeke is. Aegon-érdekeltségként jóval kevesebb országban voltunk jelen, és a szerepünk is inkább a kelet-európai specialistáé volt, mintsem a nagy stratégiai döntések meghozatala. 

 

Mi az első jelentős változás a tulajdonosváltás óta?

Beléptünk az „ezredesek” körébe, azaz a kezelt vagyon január elejére eléri az ezermilliárd forintos értéket. Az Union Biztosítóval való integráció azonban nemcsak a vagyon növekedéséről szól, hanem az Alapkezelő személyi állományának bővüléséről is, a tíz átvett kollégával. A már több mint 70 fős létszám szintén alátámasztja, hogy a szinergiák kihasználásánál is fontosabb a növekedés – Magyarország legerősebb vagyonkezelő csapatát építjük. 

 

Ambíciózus pálya. Mik a következő lépések?

„Három a köbön”, azaz három év alatt háromszorozódó – jelenleg 2 milliárd eurós – vagyon, és a nagybanki integrációk mellett is az első három alapkezelő egyike leszünk. A régióban már ott vagyunk a pénzügyi-megtakarítási szempontból magasan fejlett Csehországban, ahol a VIG csoporté a legnagyobb helyi biztosító, a Kooperativa és a ČPP is. 

 

A VIG által kezelt, 50 cégben lévő összesen 48 milliárd eurós vagyonra kacsintgatnak?

Szeretnénk felajánlani nekik a tapasztalatunkat, tudásunkat, igen. Ez a piaci növekedésünk egyik fontos forrása, az egységes vagyonkezelés magasabb hatékonysága pedig a csoport érdeke. De jelentős potenciált látunk újabb szegmensekben, például a vállalati likvid pénzek befektetésében is. 

 

Ha már befektetés: termékszinten milyen innovációkat terveznek? 

Úgy gondoljuk, a 2023-as év a kötvényeknek kedvez majd, hisz magas a kamatszint, aminek a csökkenése felértékeli a kötvényalapokat. Az Ózon alapunkat januártól tőkevédelemmel látjuk el, ugyanakkor készülünk a részvénypiaci fellendülésre is. Az új alapok ESG- (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) szemlélettel működnek majd, méghozzá magas besorolással. Ez lehetővé teszi olyan befektetések megtételét, amelyek aktívan előmozdítják ezeknek a céloknak az elérését.

 

Akár közvetlen tőkebefektetéssel?

Vagy mondjuk a menedzsment közvetlen támogatásával a jobb vállalati működés irányában. A cégvezetők egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy a magasabb ESG-pontszám, vagy besorolás például könnyebb, olcsóbb finanszírozást tesz lehetővé. Mi ennek az elérésében sokat tudunk segíteni.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.