pénzügyi tudatosság

A legfontosabb tőzsdeindexek – a magyar befektetők szemével

by totalreturn 2020. április 9.

2020. július 3-án 136. születésnapját ünnepli a Dow Jones Industrial Average (DJIA), vagyis a történelem első tőzsdei indexe. A DJIA megalkotásánál 1884-ben még valószínűleg maga Charles Dow sem gondolta volna, milyen sikertörténet vár a 20. században a tőzsdeindexekre.

 

A tőzsdeindexek célja

A tőzsdei indexek eredeti célja, hogy minél objektívebben képesek legyenek reprezentálni egy piac, szegmens, vagy iparág teljesítményét. S habár ez, első ránézésre egyszerű számításnak tűnik, a gyakorlatban rendkívül komplex képletek alapján történik.

Az indexek összeállításánál számos tényezőt kell figyelembe venni: az értékpapírok számát, relevanciáját, a kibocsátó cégek aktuális piaci kapitalizációját és likviditását.

Napjainkban a tőzsdeindexek két további fontos célt is szolgálnak:

 • Spekulatív tranzakcióknál „mögöttes termék” szerepét töltik be: derivatívok, CFD ügyletek esetében
 • Benchmark (referenciaindex) szerepét töltik be, így a befektetők objektíven mérhetik a befektetési szolgáltatók teljesítményét.

Magánbefektetők szempontjából, akik elsősorban a befektetési alapok iránt érdeklődnek, ez utóbbi (referenciaindex-funkció) lehet a legfontosabb.

 

Tőzsdeindex, mint benchmark

A hazai alapkezelők döntő többsége  a vagyonkezelésnél az aktív portfóliókezelést részesíti előnyben, ahol a portfólió-menedzserek legfontosabb célja az, hogy az alap valós hozama minél jobban felülmúlja a referenciaindex elméleti teljesítményét.

Ez mindkét fél elemi érdeke, hiszen a befektetők így tudják a legmagasabb hozamot realizálni, az alapkezelők pedig magas hozam esetén, akár sikerdíjra is jogosultak lehetnek. (A lehetséges stratégiákat, kockázatokat, a bevethető eszközök pontos körét és a sikerdíjak mértékét is mindig az alapok kibocsátási tájékoztatója tartalmazza.)

 

A világ 3 legismertebb indexe

Globális szempontból a három legmagasabb presztízsű index a tengerentúlon található. Ezek mindegyike fontos a világgazdaság megítélésének szempontjából, de a legtöbb hazai befektető számára a gyakorlatban csak közvetett, informális szerepet töltenek be. Ennek oka, hogy a vezető hazai alapok egyikének sem referenciaindexei.

 • Dow Jones Industrial Average (DJIA): A világ legelső indexe, amit 1884-ben hozott létre Charles Dow. A 30 legnagyobb amerikai iparvállalat részvényeinek teljesítményét mutatja be, melyek különböző súllyal szerepelnek az elméleti portfólióban.
 • S&P 500: A világ egyik legismertebb hitelminősítő intézete (Standard & Poor’s) által összeállított tőzsdeindex, ami az 500 legnagyobb amerikai vállalat teljesítményét reprezentálja.. A cégek méretének változásával összhangban folyamatosan korrigálják az indexben szereplő vállalatokat, és azok súlyát is a portfólión belül, hogy minél objektívebb legyen az „átlagteljesítmény”.
 • Nasdaq 100: A világ legnagyobb nem-pénzügyi vállalatainak teljesítményét bemutató index. Az S&P 500-hoz hasonlóan itt is folyamatosan változik a portfólióban szereplő vállalatok súlya.

Az indexet alkotó vállalatok tulajdonságán túl (iparág, földrajzi szempontok, vállalatméret), az elméleti portfolió összeállításának elve is különbözhet egymástól. Jó példa erre a súlyok definiálása!

A Dow Jones például ársúlyozott, vagyis egy magasabb árfolyamú vállalat jobban befolyásolja az index mozgását. Az S&P500 és a Nasdaq 100 viszont értéksúlyozott, ami a fenti “torzítást” kiküszöböli.

 

Magyarország fontos tőzsdeindexei

A hazai piacon három fontos indexet érdemes követni a magánbefektetőknek, ezek a következők:

 • BUX: A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényeinek tőzsdeindexe, olyan hazai vállalatokkal, mint a MOL, a Richter és a Magyar Telekom. A hazai blue chipeket tartalmazó BUX valós időben kerül kiszámításra, az azonnali piac árfolyamadatai alapján.
 • RMAX: A hazai állampapírok követésére szolgáló MAX indexcsalád tagja. Az RMAX a családon belül a 3 hónapnál hosszabb, de 1 évnél rövidebb lejáratú állampapírok teljesítményének követésére szolgál. Számos hazai kötvényalap referenciaindexeként ismert, ami miatt kiemelt figyelem övezi a magán- és intézményi befektetők részéről is.
 • BUMIX: A Budapesti Értéktőzsde kis- és közepes méretű vállalatainak teljesítményét bemutató tőzsdeindex, amit 2004. június 1 óta számolnak ki, azonnali árfolyamon. Befektetési alapok szempontjából kevésbé fontos szerepet tölt be, inkább a részvénybefektetőknek szolgál trendinformációkkal.

 

Tőzsdei indexek a gyakorlatban

A RMAX kivételével a legtöbb hazai alap nemzetközileg ismert benchmarkot alkalmaz az globális transzparencia miatt, amelyekből rendkívül sok áll a befektetési szakemberek rendelkezésére. A legfontosabb elvárás, hogy az index minél jobban korreláljon az alap befektetési politikájával. Íme néhány referencia index, amit az Aegon Alapkezelő szakemberei is használnak:

 • MSCI Emerging Net Total Return USD Index: 5 feltörekvő régió 26 országának teljesítményét reprezentáló index, ami nemzetközi összehasonlításban is objektíven mérhetővé teszi Magyarország első ESG befektetési alapjának (Aegon Feltörekvő ESG Részvény Befektetési Alap) hozamait.
 • MSCI AC World Daily Total Return Net USD Index: 23 fejlett és 26 feltörekvő régió globális teljesítményét mérő tőzsdeindex. 11 ágazat, több mint 3000 részvényére terjed ki, ezzel a világ közepes- és nagyvállalati teljesítményének egyik legfontosabb mérőszáma. Az Aegon Megatrend Részvény Befektetési Alapok Alapjának referenciaindexe.
 • MSCI Russia 10-40 Net TR USD: Oroszország közepes- és nagyvállalatainak teljesítményét tükröző részvénypiaci index, aminek a tervezésénél figyelembe vették a szigorú UCITS irányelveket is. Az index alapesetben vagyonának maximum 5 százalékát fektetheti be egy kibocsátótól származó értékpapírokba, a megfelelő diverzifikáció miatt. Ez egyedi esetben 10 százalékra emelhető, ha az ilyen jellegű eszközök összességében nem haladják meg a portfólió 40 százalékát. Az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap benchmarkja.

Világszerte tőzsdei indexek százait használják a befektetési szolgáltatók, amelyek egyre nagyobb transzparenciát és nagyon objektív mérést tesznek lehetővé a befektetők részére. Sőt, egyéni elbírálás mellett akár egyedi index létrehozására is van lehetőség!

Ha felkeltettük az érdeklődését a szakmai érdekességek iránt és a jövőben is szívesen olvasna kulisszatitkokról, akkor iratkozzon fel a Totalreturn.hu blog ingyenes hírlevelére.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.