csökkenés egyszámjegyű infláció fogyasztói kosár infláció

Lassan búcsút inthetünk a kettessel kezdődő inflációnak

by Total Return 2023. június 9.

Igencsak meglepett mindenkit a májusi magyar inflációs adat, hiszen 2020 novembere óta most először csökkent havi alapon a fogyasztói áremelkedés üteme. Habár ez még mindig 21,5%-os inflációt jelent, de mivel a piac 22,3 százalékot várt, így ez pozitív meglepetésnek számít. Míg áprilisban egyedül a háztartási energia egyhavi árváltozása volt csak csökkentő tényező, most már hét termékcsoportból négyben lehetett csökkenést látni. A tartós fogyasztási cikkek ára a forint erősödésének köszönhetően átlagosan 0,2%-kal csökkent, az üzemanyagok árai pedig 2,6%-kal mérsékelték a termékcsoport inflációját egy hónap alatt. Üröm az örömben, hogy a szolgáltatások árai még mindig felfelé ívelő trenden haladnak: itt havi alapon 0,9%-os drágulást mértek.

Forrás: KSH

A kormány így némileg fellélegezhet, hiszen egy lépéssel közelebb került az év végi egyszámjegyű infláció eléréséhez – vagy legalábbis a lehetőségéhez. A bázishatások egyértelműen segítik az áremelkedési ütem gyorsabb mérséklődését. Kifejezetten a nyári hónapoktól lehet látványos az infláció csökkenése, ami pozitívan hat a kötvényekre – és azon keresztül  a forint kötvényalapokra -, amelyek felülteljesíthetik a pénzpiaci alapokat.

Azonban még korai lenne hátradőlni: még ha idén decemberre az egyszámjegyű tartományba esik is az éves áremelkedési ütem, a jövő évi inflációval kapcsolatban már sokasodnak a felfelé mutató kockázatok. Június elején például napvilágot látott, hogy 2024-ben emelik az üzemanyagok jövedéki adóját, ami önmagában 0,5-0,6 százalékponttal emelheti a teljes inflációs mutatót (feltéve persze, ha az üzemanyagok fogyasztói kosárban elfoglalt súlya változatlan marad). De a középtávú inflációs dinamikát emeli az egyelőre még tartó orosz-ukrán háború is.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.