befektetési tanácsok

3 érv, amiért érdemes lehet Magyarországon befektetnie a külföldön megtakarított pénzét

by totalreturn 2018. május 29.

Megközelítőleg hatszázezer magyar él és dolgozik külföldön. Ebből negyedmillió honfitársunk az Egyesült Királyságban, míg közel kétszázezer munkavállaló Németországban telepedett le. Korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk az öt leggyakoribb pénzügyi megoldást, amivel a külföldi munkavállalók – élethelyzetüktől függően – hazautalhatják családtagjaiknak a megtakarított pénzüket.

A mai bejegyzésben amellett hangzik el néhány érv:

  • miért előnyösebb a külföldön megszerzett jövedelmet magyarországi pénzintézeten keresztül befektetni,
  • melyek azok a hazai termékek, melyek a feltételei sokkal kedvezőbbek mint a külföldi pénzintézetek által kínált lehetőségek.

Állami támogatások és -adókedvezmények kihasználása

Magyar állampolgárként Ön akkor is kihasználhatja az állami támogatásokból és adókedvezményekből adódó előnyöket, ha tartósan külföldön él és dolgozik. Ezek egy része természetesen a legtöbb nyugat-európai országban is létezik, azonban igénybevételük rendszerint állampolgársághoz kötött. Hazánkban a legnagyobb előnyöket az alábbi két pénzügyi megoldás nyújtja:

  • Tartós Befektetési Számla (TBSZ): Egyösszegű, közép- és hosszútávú befektetések esetén ajánlott pénzügyi konstrukció, ami 3 év lekötés esetén adókedvezményre, 5 év lekötés esetén pedig teljes adómentességre jogosítja fel a befektetőt. Alacsony-, mérsékelt- és magasabb kockázatú befektetési alapokkal is kiválóan kombinálható, ráadásul forint, euró vagy akár dollár alapon is elérhető.
  • Lakástakarék-pénztár (LTP): Államilag támogatott megtakarítási forma, az elmúlt évek egyik hazai slágerterméke. Forint alapú megtakarítási konstrukció, aminek köszönhetően akár éves 10 százalék feletti hozam is elérhető. Ingatlanvásárlásra, -bővítésre és lakásfelújításra is felhasználható egyszerű és rugalmas megoldás.

 

Nyelvi- és jogi kérdések

Habár Ön az Európai Unió állampolgáraként elméletileg egész Nyugat-Európában egyenrangú ügyfélnek számít, a gyakorlatban még mindig számos hátrány érheti. Szerencsére a negatív diszkrimináció mára szinte teljesen visszaszorult, ám a nyelvi és az ebből fakadó jogi nehézségek még mindig igen gyakran megkeserítik a befektetők életét.

  • Jogi szövegek értelmezése: A külföldi pénzintézetekben kizárólag az adott ország nyelvén áll rendelkezésre a jogi szöveg, aminek elfogadása és aláírása a befektetési- és megtakarítási szerződések alapfeltétele. Egy pénzügyi/jogi szakszöveg értelmezése még anyanyelvi környezetben is többszöri átolvasást igényel, fizetni a fordításért pedig – a legtöbb esetben túl drága és bonyolult lenne.. Hazai pénzintézetben mindez nem áll fenn.
  • Ügyvédi levelezés, perek: Ha a szolgáltatóval kialakult vitája miatt netán jogi lépéseket kellene tennie, akkor azt sokkal egyszerűbben megteheti az anyanyelvén. Nem is beszélve arról, hogy a külföldi ügyvéd és perköltség a hazai többszörösébe is kerülhet.
  • Túl az Európai Unión: Amennyiben Ön nem EU tagállamban kíván befektetni, akkor a befektetési alapok megvásárlásánál vagy akár egy befektetési számla nyitásánál is könnyen jogi nehézségekbe ütközhet.
  • Hagyatéki eljárás: Külföldi munkavállalóként érdemes arra is gondolnia, hogy egy nem várt tragédia esetén szeretteinek – nyelvi és területi ismeret hiányában – mekkora problémát okozhat egy külföldi hagyatéki eljárás lefolytatása. Az ilyen eljárások még Magyarországon is hosszadalmasak és megterhelők lehetnek, nemhogy külföldön.

 

Az összes termék elérhető itthonról is

Globális- és digitalizált korban élünk, ahol pénzügyi értelemben már megszűntek a határok. A hagyományos megtakarítási- és befektetési konstrukciókon túl szinte az összes termék elérhető a hazai szolgáltatók online rendszereiből, amik közül a legelőnyösebb online értékpapír számlák már számos díjmentes szolgáltatást kínálnak az ügyfeleknek.

 

Tetszett? Iratkozzon fel, hogy többet tudjon meg.