elemzés infláció

Kommentár: December havi magyar inflációs adat 24,5%

by TotalReturn Blog 2023. január 20.

Lengyelországhoz, Csehországhoz és Romániához csatlakozva Magyarországon is pozitív meglepetést okozott a decemberi inflációs adat, hiszen a várt 25,8%-kal szemben csupán 24,5%-kal emelkedtek az árak éves viszonylatban. A régió többi országához hasonlóan a meglepetést nálunk is az energia és üzemanyagárakban történt változások okozták, azonban teljesen mégsem hasonlíthatók össze egymással.

Magyarországon az üzemanyag ársapka decemberi eltörlése az inflációt közel 2,4%-kal dobta volna meg, azonban ennek csak egy része jelent meg a decemberi adatban, így további emelkedés várható januárban. A lakossági gázárak a hatósági árnak köszönhetően változatlanok maradtak, azonban az enyhe időjárásnak köszönhetően jelentősen csökkent a fogyasztás és ennek következtében a súlyozott átlagár is kevesebb volt az utolsó hónapban. Ha a tél továbbra is enyhe marad, akkor várható még a következő hónapokban némi csökkenés a fogyasztói átlagárban, az üzemanyag ársapka hatása azonban a januári hónappal kifut, így onnantól kezdve már egyértelműen a piac lehet az ármeghatározó. Az infláció így januárban érheti el csúcsát, majd azt követően fokozatosan csökkenhet az árnyomás. Az őszi hónapokban ez a dinamika felgyorsulhat, azonban csupán kis esélyt tulajdonítunk az év végi egyszámjegyű inflációnak.

Infláció 2022 december

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.