mesterséges intelligencia Nvidia részvény

Kitört a trendből és megállíthatatlannak tűnik az NVidia!

by Total Return 2024. január 23.

VIG Alapkezelő

Még mindig a mesterséges intelligencia (AI) jelenti a legerősebb hatású megatrendet a piacon, továbbra is az AI-hoz köthető papírok vezetik a piacot.

Most azon belül is a chipszektor, amelynek szimbolikus képviselője az Nvidia. A kaliforniai központú társaság grafikus feldolgozó egységeket (GPU-kat) és alkalmazásprogramozási felületeket (API-kat) tervez adatelemzéshez és nagy teljesítményű számítógépekhez, valamint chipes rendszereket (SoC) a mobil számítástechnikai és autóipari piac számára.

Most az AI-t övező befektetői optimizmus hatására az egyes fontos részpiacokon 90-95% részesedéssel is rendelkező cég részvényei – amelyek egy éve már óriást mentek – kitörtek a nyolc hónapja tartó oldalazó kereskedési sávból, és új csúcsra, részvényenként közel 600 dollárra drágultak. Eddig az 500 dolláros szint jelentette az ellenállást a vállalat árfolyama számára. Ezt a szintet még augusztusban jelölte ki, amikor a nagyon pozitív gyorsjelentés után idáig felugrott ugyan az árfolyam, de aznap egész nap az eladók domináltak és ledolgozta a nyitásban összeszedett emelkedést. Azóta többször is megpróbálkozott a kitöréssel, de mindhiába.

Az NVidia részvény árfolyama

Idén január 8-án azonban, miután az Nvidia bejelentette új, a PC piacra szánt AI-képes processzorait (amellyel az egész megcélozható piac kitágulhat a vállalat számára), kitört az árfolyam.

Az Nvidia az elmúlt évben a generatív AI forradalomnak köszönhetően kezdett szárnyalni. A vállalat értékesíti a legkeresettebb chipeket, amelyek segítenek az AI technológiákat lehetővé tenni. Az Nvidia az egyetlen olyan vállalat, aki már most kézzelfogható nyereséget generál a mesterséges intelligencia előretöréséből. Ezt erősítette a piacvezető félvezetőgyártó Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) megelőző pozitív kommunikációja is, ahol pont az AI-hoz kapcsolódó chipek iránti megugrását emelték ki.

Miközben az Nvidia részvényei tavaly közel 240%-ot emelkedtek, az elemzők az eredmény előrejelzéseiket még ennél is gyorsabb ütemben javították. A részvény  így árazási oldalról P/E alapon, még olcsóbbá is vált, mint ahogy indította a tavalyi esztendőt.  Az Nvidia piaci kapitalizációja jelenleg 1,41 billió dollár, amivel a negyedik legértékesebb vállalat az S&P 500-as indexben. És már csak 180 milliárd dollár választja el attól, hogy e tekintetben beérje az Amazont.

 

 A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.