abszolút hozamú alapok egyéb érdekesség piaci érdekesség piacok tőkepiacok

Kikapott a Dortmund, összeomlott az árfolyam

by totalreturn 2015. február 5.

A mai nap során közel 10%-ot esett a Borussia Dortmund árfolyama, miután a futballcsapat tegnap vereséget szenvedett az éppen aktuális bajnokin. Miért is aggódnak ennyire a befektetők?

Még csak alig két mérkőzés telt el a német első osztályú labdarúgó bajnokság (Bundesliga) tavaszi idényéből, mégis forr a hangulat a dortmundiak körül. Az elmúlt évek sikercsapata a bajnokság őszi szakaszában mindenki megdöbbenésére olyan silányul teljesített, hogy annak eredményeként kieső helyen zárta 2014-et. Mindenki jobb folytatásra számított: a remények egy sokkal fényesebb tavaszról szóltak. A csoda azonban egyelőre nem úgy tűnik, mint ha meg tudna valósulni. Tegnap újra kikapott a csapat, amivel most már ponthátrányban utolsó.

A társaság részvényesei nagyon aggódnak – nem is ok nélkül. Ha ne adj Isten folytatódik ez a széria (amire mondjuk ki, most már megvan az esély) és kiesne a csapat a Bundesliga 1-ből, az igen komoly krízis lenne a társaság számára – részben már így is az. A két éve még Bajnokok Ligája döntőt játszó együttes jövőre már szinte biztos, hogy nem játszhat a legrangosabb európai kupasorozatban, márpedig a nagy pénz onnan jön – ez már eddig is nyomasztotta a részvényárfolyamokat. Azonban ha még a német első osztályból is kiesnek, akkor egy egészen más forgatókönyv lép életbe. Egyrészről búcsút inthetnek még egy hatalmas tételnek az eddigi bevételekből (Bundesliga 1 TV közvetítési díjak, aminek egy jó részéről már így is, úgy is le kell mondani, mivel az arányos a helyezéssel, de a Bundesliga 1 és Bundesliga 2 között hatalmas osztálykülönbség van ezen a téren is…), másrészről ez elindítaná a további lavinát: távozó szponzorok, csökkenő reklám és merchandising bevételek, azaz hatalmas lyuk a költségvetésen. Ráadásul innentől kezdve zárul be az ördögi kör: vajon a csapat világbajnokai a másodosztályba is követnék a fekete-sárgákat? Akárhogy is döntenének, komoly lenne a probléma. Ha elmennének, akkor nyilván áron alul kellene értékesíteni őket (ami az egyszeri bevételkiesésen túl úgymond hatalmas „tőkeveszteséget” jelentene a sportvállalatnak, hiszen annak a labdarúgók a legnagyobb értékei: a becslések szerint közel 320 millió eurót érnek, lásd ábra). Ha maradnának akkor is nagyon nagy lenne a baj, hiszen a fizetések ragadósak: az összeomló bevételek mellett még ha sikerül is elérni némi csökkentést, akkor is hatalmas lesz a különbség a kiadások javára. Ha meg idővel az anyagi nehézségek miatt mégiscsak kényszerértékesít a csapat, akkor (egy kiesés után) olyan rossz áron kell eladnia valaki(ke)t, hogy azzal még rosszabbul jár, másrészről ezzel a jövőjét „éli” fel. Ráadásul, ha egy esetleges kiesés után két szezont is a másodosztályban töltene a csapat (azaz nem sikerülne egyből a feljutás), az már vagy a teljes csapat kicserélődését (és akár a sportszakmai sikerek hosszas mellőzését) vagy a teljes anyagi összeomlást hozhatná magával. Bizony ez utóbbi sem példa nélküli a Borussia Dortmund történetében: 2005-ben csaknem csődbe mentek, egyébként kísértetiesen hasonló szituációban. Volt egy nagyon sikeres csapat, akik korábban BL-t nyertek, majd a távozókat fokozatosan egyre drágább, de sportszakmailag már kevésbé sikeres játékosokkal sikerült pótolni, a vége pedig kiábrándító eredmények és anyagi összeomlás lett.

Ne menjünk persze azért ennyire messzire, hiszen még mindig nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Érdemes azonban végigvenni, hogy egy igazán sikeres sportvállalatból, amit korábban értékalapú befektetők számára is bátran ajánlani mertem (lásd itt), hogyan jutottunk el addig a pontig, amikor már igazán résen kell lennie. Ehhez részben komoly szakmai hibák is vezettek: több kulcsjátékost is viszonylag olcsón (Götze) adtak el, vagy egyszerűen ingyen távozott a csapattól (a csapat egyik legnagyobb értéke, Lewandowski például átigazolási díj nélkül került éppen a legnagyobb hazai riválishoz, ami igazi öngól volt a Dortmundnak), ráadásul a helyettük érkezők drágán (magas átigazolási díjért), relatíve nagy fizetésért érkeztek, viszont sportszakmailag nem tudták pótolni a távozókat. Komoly értékrombolást zajlott (némileg hasonlít a 2005-ös helyzetre.) Nem szabad azonban elmenni amellett a tény mellett sem, hogy a sportvállalat jelentős kockázatú vállalkozás: a Dortmund bevételei szorosan függnek a sportbéli sikerektől, azok visszaesése pedig (a fenti hibákkal karöltve) igen komoly krízist tud okozni a társaság életében. A futballvállalatok részvényei nem véletlenül forognak jelentős diszkonttal az iparág sajátságos működése miatt.

A kockázatok tehát nagyok, a befektetők előtt lebeghet a korábbi rémkép, így érdemes lesz résen lenni.

Korábbi témához kapcsolódó elemzéseink:

http://www.totalreturn.hu/futball-mint-befektetesi-lehetoseg-1-resz/

http://www.totalreturn.hu/futball-mint-befektetesi-lehetoseg-2-resz/

http://www.totalreturn.hu/futball-mint-befektetesi-lehetoseg-3-resz/

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.